Чи потрібно вибирати мера і Київраду на рік?

20 Грудня 2013 16:28
newsradio.com.ua

newsradio.com.ua

То ж чи варто вибирати київську владу у наступному році, якщо за рішенням Конституційного суду вибори у столиці мають відбутися у жовтні 2015-го – відповідають столичні депутати.

Тетяна Меліхова, депутат Київради від фракції «Батьківщина»: Треба констатувати, що столиця чим далі, тим більш некерована. Сьогодні виконує обов’язки голови КМДА пан Голубченко, а він навіть не голова КМДА. Герега написана на папері, а насправді-то Київрада нелегітимна, і тому секретар Київради видає якісь розпорядження, що на сьогодні знаходяться поза межами легітимності. 2 червня у Київради закінчився термін повноважень, і питання виборів стає як ніколи на часі.

На вулиці вийшла величезна кількість киян. Це свідчить про те, що вони відчувають, що над ними знущаються, нехтують їхніми конституційними правами бути обраними в представницький орган влади і обирати собі владу. Вибори мають відбутися, але пленарне засідання ВР переноситься аж на січень. А це означає, що той законопроект, що зареєстровано нардепами від «Батьківщини» Чорноволенком і Одарченком про вибори 23 лютого, вже не вкладається в терміни, тому що вибори можуть призначити не пізніше, ніж за 60 днів. Хоча це ні на що не впливає – можна в січні виправити дату і провести вибори у березні.

Кандидату від влади в Києві перемогти буде практично неможливо. А що стосується кандидатів від киян, політсил, громадських організацій, то в цьому середовищі є не одна гарна кандидатура на мера. Не буду називати прізвища – усе саме складеться, головне, щоб були призначені вибори.

Лев Парцхаладзе , голова депутатської фракції «Сильна Україна» вважає, що  вибори будуть у 2015 році, і пройдуть вони одночасно з президентськими.

Алла Шлапак, голова фракції «Соціальна справедливість». Навіть якщо депутати призначать вибори на наступний рік, новому голові буде відпущено термін в один рік. Потрібно брати відповідальність і за рік зробити те, чого неможливо здійснити в Києві.

Стосовно грошей на проведення виборів, вони виділяються ЦВК у вигляді субвенцій і передаються місцевому бюджету. На сьогодні по Києву у фінансовому документі таких даних немає. Тому якщо Парламент проголосує – виборам бути. Зрозуміло, що ЦВК буде шукати гроші, і знайде їх. Але питання, чи варто на рік витрачати такі величезні гроші?

Артем Біденко, політолог:  вибори Києву дуже потрібні, тому що в столиці сьогодні відсутня легітимна влада, і це особливо важливо для бізнесу. Вибори легітимізують владу. Від опозиції на виборах в Києві буде єдиний кандидат, я більше, ніж впевнений в цьому.

Ми маємо розуміти, що в плані розвитку міста, його інвестиційної привабливості, його стратегії спрямування вперед, краще мати вибраного мера. 

Джерело: Голос Столиці