Хто може стати наступним Головою КМДА?

17 Грудня 2013 13:48
wikimapia.org

wikimapia.org

Як відомо, Голову КМДА Олександра Попова відсторонили за клопотанням Генпрокуратури у зв’язку з підозрою у причетності до порушення конституційних прав громадян на Майдані незалежності в ніч на 30 листопада. З 16 грудня 2013 року обов’язки Голови КМДА виконує перший заступник голови столичної адміністрації Анатолій Голубченко.

Хто ж стане наступним Головою КМДА, наразі невідомо. Експерти активно обговорюють як мінімум три кандидатури – Анатолія Голубченка, Олександра Вілкула та Ігоря Лисова.

Нагадаємо, Олександр Вілкул – діючий віце-прем’єр-міністр України, до цього майже два роки пропрацював головою Дніпропетровської ОДА. Його прізвище згадується ЗМІ у найгучнішому скандалі з майновою оборудкою:у дніпропетровців було вкрадено 96 об’єктів нерухомості, ціна яких перевищує 1,5 млрд грн. Також він відомий своєю любов’ю до розміщення замовних матеріалів у ЗМІ, де фігурує в іміджі успішного та перспективного господарника. Вілкул вважається протеже Рината Ахметова.

Анатолій Голубченко, уродженець Донеччини, голова Київської організації Партії регіонів. Працював першим заступником Л. Черновецького, опікувався питаннями палива та енергетики, доводив обґрунтованість підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. ЗМІ його називають причетним до кришування тотальної «МАФізації» Києва.

Ігор Лисов, також член Партії регіонів. В період роботи у КМДА фігурував в численних приватизаційних та земельних скандалах, пов’язаних з його будівельною компанією. В парламенті попереднього скликання, де він був народним депутатом, лобіював інтереси будівельного бізнесу, підтримував пенсійну реформу та новий податковий кодекс. Він почесний президент будівельної фірми «Ліко-Холдинг» і засновник благодійного фонду, під час виборчих кампаній організовував концерти і ремонтував під’їзди… За 5 років своєї роботи у парламенті Ігор Лисов був відсутній на 53 пленарних засіданнях ВРУ із 69. Сьогодні він – радник Голови ВР Володимира Рибака з питань будівництва. До парламенту цього скликання не потрапив, бо як кандидат від Партії регіонів програв вибори у мажоритарному окрузі № 211 кандидату від «Батьківщини» Сергію Терьохіну.

До речі, цікаво, що Микола Азаров ще у березні цього року, відповідаючи на своїй сторінці у Фейсбуці на питання, які якості повинен мати градоначальник Києва, дуже високо оцінив Ігоря Лисова. Доволі стримано відгукнувшись про О. Попова, очільник Уряду нагадав, за кого кияни проголосували на парламентських виборах. «Можливо, серед них є люди, які внесли значний внесок у розвиток міста Києва, забезпечували будівництво транспортних розв’язок, мостів, станцій метрополітену і т.д.? Наприклад, у Голосіївському районі балотувався колишній народний депутат Ігор Лисов, який на моїх очах дуже багато зробив для розвитку Голосіївського району. Я можу тільки декілька прикладів привести. Був побудований великий житловий масив на Теремках, спортивний комплекс, церква, розбитий в цьому мікрорайоні парк з прекрасною зоною відпочинку та озерами. Він постійно виходив з пропозиціями до Уряду та ініціював вирішення питань, пов’язаних із соціально-економічним розвитком Голосіївського району. Ми дуже швидко зробили розв’язку на Московській площі, побудували 5 станцій метро, зробили підземні переходи і багато іншого. Але в результаті в Голосіївському виборчому окрузі Ігор Лисов програв народному депутату Терьохіну, який за 3 роки по Голосіївському району не підняв жодного питання, не виявив жодної ініціативи … Тому хотілося б, щоб на виборах мера кияни не повторили помилку ». Можливо, керівник Уряду не дарма так хвалив І. Лисова, так би мовити, – на перспективу?…

А стосовно «відстороненого» Олександра Попова, то експерти схиляються до думки, що, скоріш за все, кримінальна справа за розгін Євромайдану «буде спущена на гальмах», а йому запропонують тиху роботу в системі виконавчої влади.

В’ячеслав Сокур, «Рідний Київ»