Із дев’яти затриманих на Банковій під арештом лишається один – правозахисники

13 Грудня 2013 16:33
dt.ua

dt.ua

Із дев’яти людей, затриманих після сутичок на Банковій 1 грудня, під вартою на сьогодні перебуває тільки один – Ярослав Притуленко. Решті Апеляційний суд замінив запобіжний захід на домашній арешт у певні години доби або звільнення під особисте зобов’язання.

Про це Радіо Свобода розповіла виконавчий директор Amnesty international в Україні Тетяна Мазур. За її словами, двоє із цієї дев’ятки уклали угоду зі слідством, визнавши свою провину в порушенні громадського порядку і сплативши штраф.

«Ми вважаємо маленькою перемогою те, що ці особи випущені з-під варти. Але тим не менш, кримінальні справи проти них тривають. І другий момент – майже всі вони, окрім Ярослава Притуленка, визнані потерпілими у справах проти працівників міліції, які застосовували насильство проти них. І, власне, наша організація буде тепер вимагати ефективного і швидкого розслідування усіх заяв, пов’язаних із застосуванням надмірної непропорційної сили, а можливо – і катувань, до тих, хто був затриманий на Банковій першого грудня», – зауважує вона.

На сьогодні, однак, за даними правозахисниці, жодних підозрюваних у справах, пов’язаних із насильством з боку міліції, немає. Окрім того, Тетяна Мазур повідомила, що правозахисники фіксують тиск на свідків у справах про розгін Євромайдану вдосвіта 30 листопада.