Наступного року КНУ імені Т. Шевченка святкує 180-річчя

16 Грудня 2013 15:58
panoramio.com

panoramio.com

У 2014 році Україна відзначить 180-річчя заснування Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відповідне розпорядження було прийняте Кабінетом Міністрів, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

В урядовому рішенні йдеться про утворення Організаційного комітету з підготовки та відзначення у 2014 році 180-річчя застування університету. Очолив Оргкомітет перший віце-прем’єр-міністр України; заступники голови – міністр освіти та науки України та ректор КНУ імені Тараса Шевченка. Також до складу комітету увійшли представники Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Секретаріату РНБО, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства закордонних справ, Міністерства фінансів, Національної академії наук, Національної академії педагогічних наук та голови Закарпатської, Київської, Черкаської обласних адміністрацій, Ради міністрів АРК та Київської міської державної адміністрації.

Зазначимо, що Київський національний університет імені Тараса Шевченка – класичний самоврядний (автономний) університет дослідницького типу, провідний вищий навчальний заклад України, заснований у 1834 році як Імператорський університет Святого Володимира.

За роки свого існування Київський університет став потужним багатогалузевим навчально-науковим комплексом, який об’єднує 16 факультетів, 7 навчальних інститутів, у тому числі військовий інститут та інститут державної охорони, навчально-науковий центр «Інститут біології», та підготовче відділення.

До його складу входять два коледжі (геологорозвідувальних технологій та оптико-механічний), фізико-математичний ліцей, Наукова бібліотека імені М. Максимовича, Київська і Кримська астрономічні обсерваторії, інформаційно-обчислювальний центр, видавничо-поліграфічний центр «Київський університет» та 8 музеїв.

У КНУ за 47 напрямами, 91 спеціальністю навчається понад 26 тис. бакалаврів, спеціалістів і магістрів. Навчальний процес на 184 кафедрах забезпечують понад 2800 науково-педагогічних працівників, серед них 600 докторів та майже 1600 кандидатів наук, з них 106 є академіками і членами-кореспондентами НАН України та національних академій наук.

Невід’ємною складовою навчального процесу в університеті є науково-дослідна робота з понад 200 науково-дослідних тем. Ефективно працює науковий парк «Київський університет імені Тараса Шевченка», до якого входять також 9 інститутів НАН України на Національний університет харчових технологій. Наукову діяльність забезпечують 1200 наукових співробітників, понад 100 докторантів та 1500 аспірантів. У спеціалізованих радах університету щорічно захищається майже 500 дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата і доктора наук або кожна десята дисертація із захищених в Україні.

У 2012 році Київський університет імені Тараса Шевченка ввійшов у рейтинг QS World University Rankings.

Джерело: ZIK