У ХХ сторіччі популярними були новорічні іграшки з портретами керівників держави

27 Грудня 2013 10:35

“Популярними  були іграшки із портретами перших осіб держави. У нас була кулька з зображенням Йосипа Віссаріоновича. Під новий рік Йосипа Сталіна чіпляли на ялинку. На саме високе місце, трохи нижче від зірки. Бо не дай бог, хтось звинуватить, що вождя народів почепили десь біля корови чи крокодила”, – пояснює працівник краєзнавчого музею 85-річний Андрій Цись.

igrashki 1

Під час війни з іграшками було  сутужно, тому їх вибивали з жерсті, вирізали з картону та розмальовували,  робили з дроту каркасні цяцьки. Іноді використовували повсть чи вату. А вже після війни стали популярні іграшки  зі скляних трубочок. З таких трубочок дівчатка робили корони, іграшки-сніжинки. Звісно, й далі виготовляли тематичні прикраси, тобто, червоні зірки з написами СССР, парашутистів і навіть санітарних собак.

За гірлянди слугували різнокольорові прапорці, на яких поряд із казковими персонажами зображали солдатів, Кремль, літаки, льотчиків.

Херувимчиків та янголиків замінили спортсмени, члени політбюро КПРС,  а коли люди почали освоювати космос, на ялинках з’явилися космічні кораблі, супутники з символікою Радянського Союзу.  За Хрущова, котрий узявся розвивати сільське господарство, з’явилися іграшки-огірки, помідори, морква.

podolyanin.com.ua

podolyanin.com.ua