У Києві відкрився музей Костянтина Паустовського

1 Грудня 2013 11:53
biblschool85.klasna.com

biblschool85.klasna.com

У столиці відкрився перший і єдиний у Києві музей Костянтина Паустовського.
Він створений у київській школі № 135, як приватна ініціатива її вчителів, учнів та їх батьків, повідомляє “Обозреватель”.

Це перший музейний проект у Києві, пов’язаний з ім’ям одного з найпопулярніших письменників минулого століття. Досі в українській столиці, де Паустовський прожив в цілому понад 20 років, не було музею і навіть меморіальної дошки, присвяченої знаменитому прозаїку. Цей проект поки не отримав ніякої підтримки ні від Міністерства культури України, ні від міської влади.
Робота зі створення музею почалася в 2012 році — в рік 120-річчя письменника. У музеї зібрані документи і матеріали, присвячені творам Паустовського та його біографії. Усі експонати музею зібрані з різних країн і джерел стараннями вчителів, учнів школи та їхніх батьків. Експозиція цілком займає простору шкільну аудиторію, яка оформлена справжніми музейними стендами і предметами інтер’єру київського періоду життя Паустовського. Музей буде відкритий для вільного відвідування всіма бажаючими за попередньою домовленістю з адміністрацією школи.

У майбутньому робота музею може бути розширена за рахунок екскурсій по Києву, в якому Паустовський жив з шестирічного віку, навчався у Першій київській гімназії (Імператорської Олександрівської гімназії) та Київському університеті Святого Володимира.
В Україні вже працюють Одеський меморіальний музей Костянтина Паустовського (філія Літературного музею) і Будинок-музей Паустовського в Старому Криму.
Київський музей письменника відкривається у столичній школі № 135. На початку 20-го століття в її будівлі, що занесена до реєстру історичних пам’яток, розміщувалося друге реальне училище, а з 1909 року сьома чоловіча гімназія. Тут вчилися скульптори Олександр Архипенко та Іван Кавалерідзе, великий піаніст Володимир Горовиць, учений Володимир Симиренко, карикатурист Борис Єфімов, композитор Левко Ревуцький.
Відкриття відбудеться о 12:00 за адресою вул. Михайла Коцюбинського, 12-Б, школа № 135.