У столиці не буде головної ялинки. Зате буде ковзанка

19 Грудня 2013 15:34
ukrinform.ua

ukrinform.ua

Під аркою Дружби Народів, яку в народі називають «ярмом», сьогодні відкривають 14–метрову ялинку, змонтовану із 120 живих сосен. Тут уже розмістилися будиночки для вуличної торгівлі, які мали стояти на Майдані, а також заливають багатостраждальну ковзанку — саме під неї охороняли місце бійці внутрішніх військ до кривавого розгону студентського Майдану, пише Україна молода.

Утiм КМДА запевняє, що це не головна ялинка столиці, а лише — Шевченківського району. А місце біля монумента дружби України з Росією — до речі, дуже символічне у світлі останніх подій — вибрали випадково. «Це насправді ініціатива компанії «Все­світ», що мала заливати ковзанку на Майдані, — розповіли «УМ» у прес–службі КМДА. — Вони запропонували на цьому місці зробити альтернативу головній площі країни».

Саму ж головну ялинку, незважаючи на оголошені раніше плани про пошук живої лісової красуні на Прикарпатті, Львівщині чи Житомирщині, в КМДА ставити передумали. Як пояснили чиновники, у столиці немає альтернативних місць, які технічно для цього пристосовані. «Центральна ялинка може бути встановлена лише на майдані Незалежності, адже ще 25 років тому на площі було облаштовано спеціальне місце для цього. Так, будь–яка ялинка, вища 10—15 метрів, має стояти у спеціальному отворі з кріпленнями. Тому технічно такого плану ялинку більше ніде в столиці поставити не можна», — розповіла директор Департаменту культури КМДА Світлана Зоріна. Хоча ще тиждень тому КМДА оголошувала конкурс на пошук альтернативного місця для головного новорічного дерева.

А от більшість киян і гостей столиці збираються зустрічати Новий рік таки на Майдані, де височіє недомонтований каркас багатостраждальної «йолкі», прикрашеної різноманітними плакатами, прапорами та іншими символами свободи людського духу. Вони наголошують, що на Майдані зараз — найкраща головна ялинка за останні роки, а святкові концерти відбуваються щодня. Тож, не виключено, що у Новорічну ніч тут яблуку ніде буде впасти.