Україна йде до виборчої системи, де з аукціону можна купити депутатський мандат – Томенко

17 Грудня 2013 14:15
dumskaya.net

dumskaya.net

Народний депутат Микола Томенко, коментуючи довибори до Верховної Ради у п’яти округах заявив, що оскільки скупка голосів і роздача грошей фактично легалізована місцевою владою та правоохоронними органами, то варто було би в Законі про вибори народних депутатів передбачити проведення виборів у мажоритарних округах через аукціон.

“Окружні виборчі комісії оголошували б конкурс на найоптимальнішого кандидата, який би запропонував найбільшу суму коштів. З цих грошей треба було би зробити виплати місцевій владі, місцевим правоохоронним органам, місцевим судам, а також, виходячи з чинного законодавства, роздати кожному виборцю суму, не меншу за ту, що роздавалася на попередніх виборах. Скажімо, 200-300 грн на людину. Таким чином, виплативши відповідні суми, цей кандидат був би проголошений народним депутатом, і не треба було би кілька місяців мучити людей та організовувати складні схеми роздачі грошей”, вважає Томенко.

«Це, звичайно, – з галузі політичної сатири чи футурології. Але сьогодні цілком очевидно, що поки Україна – бідна, корумпована держава – мажоритарні вибори до Верховної Ради – це, здебільшого, аукціони з продажу мажоритарних мандатів найбагатшим людям, що співпрацюють з владою. Адже голови ОДА шукають відповідних багатих людей, що можуть «вписатися» у певний кошторис роздачі грошей», – зазначив народний депутат.

«Тому цілком очевидно, що заборона так званої «благодійної допомоги» під час виборчої кампанії і введення пропорційної системи виборів з відкритими списками може радикально змінити ситуацію від прямої купівлі депутатських мандатів у мажоритарних округах», – підсумував Микола Томенко.

Джерело: Рідний Київ