Всі кримінальні провадження відкриті на учасників Євромайдану сьогодні закриють

26 Грудня 2013 07:32
yurincom.com

yurincom.com

Сьогодні набрав чинності закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Закон звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту і масових заходів, щодо їхніх дій і рішень в період з 21 листопада до дня набрання законом чинності.

Закон також визначає, що всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті у зв’язку з подіями в період з 21 листопада і до дня набрання чинності закону, підлягають закриттю.

Закон про амністію учасників Євромайдану ухвалений Верховною Радою 19 грудня, президент Віктор Янукович підписав його 23 грудня.

25 грудня закон опублікований в газетах «Голос України» і «Урядовий кур’єр».

Деякі фахові юристи вважають, що цей закон неможливо реалізувати. Член Ради суддів України, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик зазначає: закон «не може бути застосований на практиці через відсутність в законодавстві механізмів його реалізації».