25 січня до Києво-Печерській лаврі прибуде унікальна святиня

11 Січня 2014 15:03
dary

religions.unian.net

З 25 по 30 січня святиня Дари волхвів буде доступна для поклоніння у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі.

«У ці дні можна буде помолитися Спасителю, Який прийшов у світ, і доторкнутися до реліквії, освяченої дотиком Новонародженого», — сказано на сайті Української Православної церкви.

Дари волхвів — це одна з небагатьох реліквій, пов’язана із земним життям Ісуса Христа, що збереглася до сьогоднішнього дня.

Згідно з перекладами з письмових візантійських джерел, Дари волхвів разом зі Своєю чесною ризою і поясом передала Єрусалимській Церкві сама Пресвята Богородиця.

В Єрусалимі реліквія перебувала до IV століття, за імператора Східної Римської імперії Аркадія (395-408) Дари були перенесені до столиці Візантії — Константинополя і поміщені у храмі Святої Софії. Там їх бачили російські паломники. У 1200 році про Дари волхвів згадує у своїй книзі архієпископ Новгородський Антоній. Після падіння Константинополя реліквія була передана на Афон, де перебуває до теперішнього часу.

Золото збереглося у вигляді 28 невеликих підвісок різної форми, майстерно прикрашених орнаментом у техніці філіграні. До кожної з цих золотих пластин на срібній нитці прикріплені намистини із суміші ладану та смирни.

Дари зберігаються у 10 ковчегах у ризниці монастиря Святого Павла.

Джерело: Gazeta.ua