До Києва привезли мощі Спиридона Триміфунтського

9 Січня 2014 20:50

Spiridon

У Київ привезли частку мощей святителя Спиридона Триміфунтського. До 1 лютого святиня перебуватиме в храмі апостола і євангеліста Луки (ул. Мануільського, 19), повідомляє УНІАН.

Збереглося небагато відомостей про життя святого до прийняття єпископства – лише те, що був він пастухом, мав дружину й дітей. Велику частину свого статку Спиридон жертвував на потреби нужденних, і за це Господь наділив його даром звершувати дива – зціляти невиліковно хворих та вигонити бісів.

За царювання Костянтина Великого, на початку IV століття, Спиридона було обрано на відповідальне єпископське служіння. Але й, ставши єпископом, він лишився таким, як і раніше, поєднуючи архіпастирство з невпинними справами милосердя.

Є спогади про його участь в І Вселенському Соборі, коли він силою своєї віри переконував високоосвічених філософів-аріан у правдивості вчення про Трійцю. Найсильніше аріан вразило диво, коли Спиридон стиснув у руці цеглину, і тієї ж миті з неї вийшли вогонь та вода, а в його руці залишилась глина. «Так і в Трійці – промовив тоді святитель – Три Лиця, але Єдине Божество».