Готуємось до Маланки і Василя

10 Січня 2014 15:25
ridna.ua

ridna.ua

У козацькому селищі «Мамаєва Слобода» Маланку і Василя готуються зустрічати за давніми Наддніпрянськими традиціями.

Про це повідомляється на сайті Центру народознавства “Мамаєва Слобода”.

Святкування відбуватимуться 11,12,13,14 січня:

З 12:00 – відтворення «обряду Кози»; сакральні дійства «Щедрування» та «Засівання» за участю козаків та козачок «Мамаєвої Слободи»; виступи фольклорних колективів; куштування козацького кулішу та печеної на відкритому вогні соковитої домашньої ковбаси, кабанятини та усілякої печені…

Тут же ж на відкритому вогні козаки та козачки приготують старовинний козацький гарячий хмільний напій «Мусулєс» (глінтвейн) та козацький трав`яний чай «Гербата».

– Різдвяні розваги для дітей та дорослих:

– Майстер-класи від народних майстрів
– Співи та танці біля вогнища
– Катання на санчатах, а також на запряжених кіньми санях чи возі, або ж верхи на коні спільно з козаками
– В традиційних українських хатах проводитимуться майстер-класи із засівання, колядок та щедрівок

З колядою й ковбасою гулятимуть Старий Новий рік  і у музеї просто неба в Пирогові. Тут же столичні святкувальники готуватимуться до Щедрого вечора – з кутею, але вже без пісних страв. Пара дня – Маланка й Василь.

“Цього року у нас виступатимуть 7 колективів з Київщини, – розповіла “Хрещатику” старший науковий співробітник Національного музею народної архітектури та побуту Людмила Костенко, – ансамбль “Калинове намисто” з села Гурівщина відтворить обряд Маланки. А молодіжний колектив “Веселі українці” покажуть, як колись святкували Василя. Деякі виступи відбуватимуться на сцені – там щедруватимуть і колядуватимуть, але будуть у нас відтворені й автентичні звичаї, коли ватаги щедрувальників ходили від хати до хати. Тож відвідувачі музею зможуть побачити, як розігрували самі сценки, і те, як господарі приймали і обдаровували щедрувальників”.

Варто зазначити, що в рамках свята планується різдвяне дійство – “Колядки. Щедрівки. Маланки”, а також виставка “Середнє Придніпров”я”. Крім того, організатори планують проведення конкурсу на найкраще виконання колядки або щедрівки, майстер-клас з народного танцю та обрання найкращої танцювальної пари, обряди ворожіння для дівчат.