“Його НЕМА…у списку пам’яток Києва, що охороняються державою”

10 Січня 2014 10:05

У центрі Києва на вулиці Саксаганського, 111 , знесли старовинний будинок, де за словами істориків жив перший Президент Української держави Михайло Грушевський зі своєю мамою і сестрою.

budinok Grush

Будівлю з красивою цегляною кладкою побудували у другій половині ХІХ століття, а в 1888 році добудували другий поверх. Останні 7 років вона була порожня.

За словами місцевих жителів, у будинку на Саксаганського, 111, довший час знаходився ЖЕК, а потім він перейшов у приватні руки. Знесли його під виглядом реконструкції. Робочі підтвердили, що тут будують торгово -офісний центр, хоча на табличці поруч з будинком зазначено, що це реконструкція .

budinok Grush 1

За даними газети ” Сегодня”, рішення про передачу ділянки під будинком ( +0,04 га ) було прийняте Київрадою ще у 2006 році. Земля передавалася в оренду на 1 рік, якраз під будівництво офісно- житлового будинку. У грудні 2007 року Київрада продала цю ділянку компанії-орендарю за мільйон 170 тис. грн.

Начальник управління охорони культурної спадщини КМДА Яків Діхтяр стверджує , що особняк не має охоронного статусу :
” Будинок не є об’єктом культурної спадщини. Його нема у списку пам’яток, що охороняється державою. У Києві близько 20 тисяч будівель, що були побудовані в кінці XIX або на початку XX століть. Але тільки 3,5 тисячі з них є у списку тих, що охороняються”.

А києвознавець Михайло Кальницький заявляє, що особняк на Саксаганського, 111, мав історичну цінність:

ridna.ua

ridna.ua

” У цьому будинку жив Михайло Грушевський , голова Центральної Ради Української народної республіки 1917-1918 років , зі своєю мамою і сестрою. Тут мешкав , будучи учнем київського художнього училища , відомий художник- пейзажист Іван Хворостецький. Ці дані містяться в “Зводі пам’яток історії та культури”.

У цьому ж кварталі кілька років тому знесли будинок, де  жила поетеса Леся Українка ( Саксаганського ,115 – а ) . Тепер на тому місці красується сучасна будівля.