Київський трамвай – перший у Східній Європі і Російській імперії

14 Січня 2014 12:53

Запровадити у Києві електричний трамвай наприкінці ХІХ сторіччя було досить проблематично, адже у міській Думі було багато тих, хто мали частку в кінних заводах і постачали тяглову силу для міської конки. (Люди ніколи не змінюються- від автора). І все ж апелюючи до того, що без використання електродвигунів неможливо організувати рух по крутому Олександрівському (Володимирському) узвозу, що з’єднував Поділ з верхньою частиною міста, господар тодішньої київської конки, підприємець Струве отримав дозвіл на облаштування пробної ділянки електричного трамвая від Царської до Олександрівської (Контрактової) площі.

З 1 червня 1892 року почався регулярний пасажирський рух. До речі, в цьому плані губернський Київ обійшов столичні Санкт-Петербург і Москву, де конку замінили електричною тягою лише в 1907 і 1899 роках.

uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

На 1913 рік у Києві успішно функціонувало 20 ліній. Існувало й кілька окремих приміських трамвайних підприємств: Святошинське (належало німецькому АТ «Ломайєр і Ко»), Деміївське (сфера впливу Давида Марголіна).

Цікаво, що пільговики були у Києві і на початку ХХ сторіччя. Міська управа довго домовлялася з господарями трамвайного підприємства про надання безплатного проїзду в громадському транспорті хоча б для частини службовців. У 1911 році питання було вирішено підписанням особливого договору про надання щорічних 420 абонентських квитків працівникам київської адміністрації. 

past.kiev.ua

past.kiev.ua

Через 100 років у Києві було засновано Музей електротранспорту. Колекція музею сьогодні включає численні експонати, від книг і фотографій до діючих моделей і макетів . Особливо цікаві три діорами, що зображують різні періоди київської трамвайної історії: “Початок” ( Олександрівський узвіз , 1892 ) , ” Роки війни ” (1941-1945) і “Київ сьогодні”. tramvai 3

Особлива гордість музею – величезна карта України, де показані всі міста, що мали свої трамваї.

На виставці можна побачити ” конку ” – вагон для кінної тяги зразка 1891 року. Його виготовив в 1988 році Київський завод електротранспорту під час підготовки до святкування 100 -річчя першого в Східній Європі електричного трамваю в Києві.

Адреса Музею: вул. П. Усенка, 7 / 9 , тел. ( 044 ) 559-08-13 

uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

Підготувала Аліна Астахова, користуючись матеріалами сайту історії Києва та “Киев – мой любимый..”