Киянам покажуть чеське кіно про “маленький радянський союз”

30 Січня 2014 19:39
vsiknygy.net.ua

vsiknygy.net.ua

У лютому столичний Центр Курбаса покаже чеське кіно. Це анімаційні, документальні та короткометражні ігрові роботи Міжнародної кіношколи FAMU.

Головна картина, яку представлять в рамках “Візуальної лабораторії” – документалка “Твердиня” режисерівКлари Тасовської та Лукаша Кокешапро Придністров’я. 2012-го вона стала кращою документальною стрічкою 2012-го року на фестивалі в Їглаві.

“А в мене була думка зняти фільм про Придністров’я. Документальний. Я б назвав його так – “Маленький радянський союз – Республіка Зла”… Якось бачив сюжет по ВВС. Так там говорилося, що тут людей прямо з пологового продають у рабство. І ріжуть на органи. І зброю тут виробляють, і прав ніяких немає…” – розмірковує герой стрічки. Він іде молдавським містом.

Фільм зосереджено на кількох характерних рисах цього геополітичного провалля між Європейським Союзом та Росією, між минулим і теперішнім, злочинністю і доброчесністю, занепадом і надією на майбутнє. Ігор Смірнов керує цією неіснуючою країною вже понад двадцять років. Дія стрічки розгортається під час президентських виборів. Режисери аналізують “неіснуючу державу” та правила життя в ній.

“Візуальна лабораторія чеського кіно” у Центрі Курбаса, що по вулиці Володимирська, 22, триватиме до 20-го лютого. 6-го лютого покажуть короткометражні анімаційні фільми, а 20-го лютого — ігрові картини.

 

Джерело: Газета.ua