Лікарі київських пологових будинків беруть з породіль по тисячі доларів

9 Січня 2014 11:40
www.radiosvoboda.org

www.radiosvoboda.org

За одну зміну заробіток лікаря може скласти 1-1,5 тис. доларів – вартість пологів у столичних пологових будинках давно перевищила офіційну середню заробітну плату в Києві, повідомляє ТСН. 

 

І такі гроші беруть не у приватних клініках, а звичайних державних пологових будинках. В інтернет-пошуковиках сьогодні можна знайти не лише прізвище лікаря, номер пологового будинку, почитати відгуки про медичні заклади, про лікарів, а й навіть знайти їхні номери мобільних телефонів та електронні адреси.

Найдорожчими в Києві вважаються інститут ПАГ, пологові будинки №5 та №7. У цих закладах договірні пологи можуть коштувати від 500 доларів до тисячі євро. І це, як правило, при звичайній вагітності та неускладнених, природних пологах. Наприклад, якщо малюк з’явиться на світ за допомогою операції або, наприклад, очікується двійня чи плануються партнерські пологи – вартість послуг може збільшитися на 10-20%.

“У мене були звичайні природні пологи. Ми віддали тисячу євро. Лікар мене спостерігав з 34-го тижня, робив останнє УЗД, під час пологів весь час був зі мною. Потім кілька разів дзвонив, цікавився моїм здоров’ям”, – розповідає Наталя Ж., яка проживає в Київській області. Співрозмовниця ТСН.ua народжувала в інституті ПАГ.

У пологовому будинку №7 вартість договірних пологів коливається від 800 доларів до тисячі євро. Стандартна такса – тисяча доларів. Сюди входить одномісна палата, самі пологи та благодійний внесок – 700 гривень – такі розцінки фігурували на тематичних форумах минулого року.

Двадцятисемирічна Аліна Ю., корінна киянка, домовлялася про пологи в пологовому будинку Дарницького району, більше відомому, як пологовий будинок “Червоний хутір”. “Попередньо нам назвали суму – 500 євро, але на пологи лікар не встигла. Ставлення медперсоналу було “на трієчку”, знали, що я вже домовилася з лікарем та їм вже не перепаде. У підсумку пологи прийняла чергова бригада, але гроші ми лікарці, з якою домовлялася, все одно заплатили – вони нібито пішли її колегам, які і прийняли у мене пологи”, – розповідає Аліна.

До речі, у лікарні “Червоний хутр” можна народити і майже безкоштовно заплативши лише благодійні внески від 200 до 400 гривень. Проте у цьому випадку ви можете народити прямо у коридорі або передпологовій кімнаті. На вас ніхто навіть не гляне. Більше того, якщо ви все ж таки дійдете до пологової – лікар чергової бригади може ще й накинути вам на голову подушку, щоб не чути, як ви кричите під час пологів. Після пологів вас відразу відправлять до палати, навіть попередньо не оглянувши. До речі, більшість немовлят народжуються тут чомусь з кефалогематомами, що теж характеризує роботу медперсоналу цього закладу.

Втім, у всіх пологових будинках офіційно запевняють – ні про які спеціалізовані розцінки мови не може і бути. У приймальних медичних закладів максимум говорять про благодійні внески в межах 400-1000 гривень, і дають невеликий список медикаментів, який потрібно принести з собою. В середньому він обходився в 150-250 гривень. Часом, якщо пологи проходять з ускладненнями, щось доводиться докуповувати в процесі або оплатити вже після. Ще можна оплатити палату підвищеного комфорту – одномісну, з кондиціонером та телевізором. Про суми, що обчислюються однією-двома середніми зарплатами по Києву, в пологових будинках не чули.