Майже 150 років тому у Києві відкрили першу публічну бібліотеку

17 Січня 2014 10:27

Першу київську публічну бібліотеку відкрили у 1866 році. Сьогодні вона називається Національною парламентською бібліотекою і знаходиться на вулиці Грушевського 1. 

relax.ua

relax.ua

Сюди мали право приходити всі бажаючі. Користування бібліотекою коштувало 15 копійок на місяць.

Перші книги бібліотеці подарували меценати. На момент відкриття у 1866 році було 319 книг і 43 комплекти періодичних видань. Зараз фонди бібліотеки складаються з 4,5 млн примірників документів. Тут навіть зберігається Острозька Біблія Івана Федорова 1581 .

У перші роки свого існування бібліотека часто переїжджала. Спочатку вона розташовувалася у будівлі Дворянського зібрання, потім у Міській думі, але читачам і книгам стало затісно. Тому міська влада вирішила побудувати нову будівлю.

Місце для бібліотеки вибрали на Царській площі (зараз Європейська), адже там сходилися три головні дороги Києва . Гроші на будівництво збирали всім містом. У 1911 році за проектом архітектора Кляве було споруджено будинок з колонами і ліпниною.

lumitar.blogspot.com

lumitar.blogspot.com

Найбільшу залу бібліотеки колись називалася Олександрівською на честь імператора Олександра II . Тут був балкончик, де сидів черговий бібліотекар, а ще оркестр, який тут грав під час проведення благодійного балу зі збору коштів на побудову аеростату «Київ». Площа зали 400 кв.м., а висота стелі 10 м. Балкончик не зберігся.

old.nplu.org

old.nplu.org

Приміщення бібліотеки було майже повністю знищено під час Другої Світової війни. Залишилися тільки стіни. Під час окупації було вивезено 51 тис. найбільш цінних книг , решта – згоріло.

Після війни бібліотеку відбудували. Тут досі є меблі повоєнних часів – дубові каталоги, столи і стільці. Їх нещодавно відреставрували .

Мармурові сходи ведуть на 2 поверх. У ніші над сходами колись стояла бронзова скульптура Олександра II , потім бюст Леніна і Тараса Шевченка , а зараз там стоїть вазон.

www.canadianfriendsofukraine.com

www.canadianfriendsofukraine.com

У бібліотеці є відділ інформаційного забезпечення Верховної Ради. Однак депутати з’являються тут рідко. Якщо народним обранцям щось потрібно, заявки надходять онлайн.

Джерело: Рідний Київ