Медики попереджають про ризик обморожень

20 Січня 2014 18:20
kolo.poltava.ua

kolo.poltava.ua

У зв’язку з різким зниженням температури медики попереджають про ризик переохолодження. За словами медиків, в групі ризику знаходяться люди з супутніми патологіями, які холод тільки загострює. Так, особливо берегтися треба хворим на цукровий діабет, серцево-судинними захворюваннями і літнім людям. Про це УННповідомив професор кафедри комбустіології Харківської медичної академії післядипломної освіти Григорій Олійник.

“Перші ознаки обморожень – це поколювання у обмороженій ділянці тіла, почастішання пульсу та дихання. За його словами, при виявленні таких травм необхідно відразу накласти на цю ділянку термоизолюючу пов’язку, яка допоможе уникнути ускладнень. Зробити її можна в домашніх умовах за допомогою кількох шарів марлі і вати, яку загортають у целофан. Також обморожені ділянки тіла можна розтерти вовняними речами, але ні в якому разі алкоголем№, – розповів Григорій Олійник.

Професор також зазначив, щоб бути здоровим у зимовий час, людині обов’язково потрібно снідати, пити багато води, більше рухатися і при перших ознаках переохолодження необхідно відразу звертатися до фахівців, оскільки це може призвести до запалення легенів або загострення хронічних захворювань.

Фахівці радять дотримуватися кількох правил, щоб уникнути переохолодження та відмороження: не вживати алкогольних напоїв і надягати одяг на розмір більше, щоб між її шарами залишався шар повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити непромокаючий, а взуття – не тісне, щоб у нього вкласти ще одні устілки. Замість бавовняних шкарпеток медики рекомендують надягати шерстяні, а замість перчаток – носити рукавиці або муфточки. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла слід змащувати кремом на жирній основі.

Як повідомляв раніше УНН, найближчими днями метеорологи обіцяють похолодання до -20 С.

Джерело: unn.com.ua