Міндоходів хоче отримувати всю інформацію про клієнтів страхових компаній

14 Січня 2014 15:46
4vlada.com

4vlada.com

Міністерство доходів і зборів хоче отримувати у страховиків усю інформацію про застрахованих українців. Така ініціатива міститься у новій формі податкової декларації, оприлюдненої на сайті відомства.

Страхові компанії проти такого нововведення, оскільки інформація про клієнтів є конфіденційною. До того ж це призведе до зростання адміністративних видатків страховиків, пише «КоммерсантЪ-Украина».

У Міндоходів стверджують, що прийняття наказу «Про затвердження форми податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика» врегулює питання обчислення податку на прибуток платниками, які здійснюють страхову діяльність.

Згідно з новим порядком обчислення податку на прибуток, платники ведуть окремий облік доходів і витрат, пов’язаних із здійсненням страхової діяльності та оподатковуваних за ставкою 3%, та іншої діяльності, не пов’язаної зі страховою, оподатковуваних за загальною ставкою.

Найбільш несподіваним для страховиків став пункт про розкриття повної інформації, у тому числі особистої, про всіх клієнтів. У Міндоходів пояснюють це тим, що хочуть навести порядок на ринку страхових послуг, оскільки часто страховиків використовують в схемах ухиляння або оптимізації податків.

Натомість страховики стверджують, що дані про клієнтів є конфіденційними і не підлягають розголошенню. Згідно ст. 40 закону «Про страхування», інформація про юросіб та фізосіб, яка містить таємницю страхування, надається страховиком на письмовий запит або з письмового дозволу власника такої інформації, а також на вимогу або за рішенням суду. Втім, у міністерстві стверджують, що інформація буде надходити тільки до них, і ніхто інший її не отримає.

Страховики сподіваються, що це нововведення не буде прийняте. «Це те ж саме, якщо банки зобов’яжуть розкривати інформацію про всі відкриті рахунки клієнтів, а також про те, які суми були перераховані на депозити», – вважає генеральний директор Української федерації страхування Галина Третьякова.

За її словами, нововведення може суттєво збільшити адміністративні витрати страховиків – адже у компаній, що спеціалізуються на роботі з роздрібними клієнтами, мільйони клієнтів.

Джерело: ZAXID.NET