Моя хата скраю – першим ворога зустрічаю

31 Січня 2014 17:26
korrespondent.net

korrespondent.net

«Боротьба за свободу і гідність людини та незалежність України – в основі ідеології сьогоднішніх протестів», – про це заявив народний депутат Микола Томенко під час ефіру на телеканалі «Рада».

За його словами, відбулася еволюція думання людей протягом цих акцій протесту. «Якщо Майдан розпочинався з локальної вимоги – європейської інтеграції, потім набув політичного характеру – зміни влади, то сьогодні він вже має виразно ідеологічну основу: люди вже розуміють, що зміна влади, підписання Угоди про асоціацію з ЄС – це інструменти для того, щоб змінити країну, де були би захищені свобода людини, національна гідність, незалежність країни. Тобто, сьогодні ці світоглядні речі лежать в основі протестів громадян», – зазначив Микола Томенко.

Тому, за його словами, недаремно сьогодні здійснюється такий серйозний інформаційний тиск у російських та інших медіа, які зацікавлені, виходячи з нинішньої ситуації, «вдарити» по незалежній Україні, спровокувати можливий розкол в державі тощо. Так, радикальні сили не лише Росії, а і Румунії, Угорщини прагнуть відповідно вплинути на ситуацію.

«Тому сьогодні ми повинні використати наш історичний досвід, щоб об’єднати людей у боротьбі передовсім за ідеї та цінності», – зазначив Микола Томенко.

«Цікаво, що для того, щоб позбавити нас знання про власну історію та традиції, довгий час відбувалося «редагування» чи маніпулювання історією, традиціями, фольклором. Так, повертаючись до першоджерел історії, згадаємо, що свого часу було «відредаговане» і відоме прислів’я «Моя хата скраю…», яким намагалися продемонструвати апатичність та пасивність українців до суспільної та громадської діяльності, необхідності впливати на свою долю, долю всієї громади та держави. Насправді, як доводять фахівці, прислів’я звучало як «Моя хата скраю, першим ворога зустрічаю», що означало, що при всій індивідуальності українець завжди в разі необхідності мусив першим стати на захист своєї родини, друзів, країни», – зауважив Микола Томенко.

Джерело: Рідний Київ