Музей Шевченка лікували від грибка

17 Січня 2014 11:04
photo.i.ua

photo.i.ua

Приміщення, де зберігається кобзарева експозиція, після двох незакінчених ремонтів було вражене пліснявою. Це стало небезпечним і для експонатів, і для людей. Тому розпочали третій ремонт. Тепер у будівлі є вентиляція і клімат-контроль, щоб творчість Кобзаря почувала себе затишно, повідомляє телеканал “Київ”.

Вхід до музею буде збоку – тут зводять атріум. Під скляним куполом розташують каси, туалети, гардероб і тимчасові виставки. Основний доробок розгорнуть у 150-річній будівлі.  Досі половину сховищ взагалі не можна було використовувати. А в зали боялись виносити графіку Шевченка.

Генеральний директор Націонаального музею Тараса Шевченка Дмитро Стус говорить, що оригінали графіки виставляли лише на два тижні на 9 березня, а потім ховали, бо влітку перепад температур був до 15 градусів. А це – абсолютно неприпустимо.

Після закінчення ремонту специфічну температуру і навіть яскравість світла будуть підтримувати і виставкові стенди. Їхні лампи не даватимуть тепла, а вікна завісять захисними ролетами.

У самій будівлі особливих робіт не планувалося. Однак стіни трохи потріскались – тож до їх відновлення залучили професійних реставраторів, щоб всі інтер’єри зберегли автентичність.

У столичній адміністрації говорять, що на сьогоднішній день на ремонт Музею вже витрачено близько 33 млн. грн. на все работы.

“Робіт лишилося приблизно на місяць. Потім ще трохи часу на оформлення експозиції – і вже 9 березня – до Дня народження Шевченка – заклад відчинить свої двері відвідувачам”, запевняє заступник голови КМДА Михайло Кучук.