На Київщині прийнято бюджет на 2014 рік

22 Січня 2014 17:16
lpravda.com

lpravda.com

Голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк взяв участь у засіданні позачергової тридцять восьмої сесії Київської обласної ради VI скликання. Під час проведення позачергової сесії було розглянуто питання щодо затвердження обласного бюджету Київської області на 2014 рік.

Як зазначив очільник регіону, бюджет 2014 року на 400 млн. грн. більший за бюджет 2013. Тому цьогоріч передбачено кошти на розширення мережі дошкільних навчальних закладів, подальшу модернізацію спортивних майданчиків на територіях загальноосвітніх навчальних закладів, а також підвищення розмірів мінімальної заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Зокрема, будуть збільшені надбавки для працівників медицини та освіти.

«Сьогодні влада приділяє величезну увагу питанням розбудови територій, підвищенню соціальних стандартів, проте не завжди все можна відразу здійснити, – наголосив Анатолій Присяжнюк. – Існує ряд завдань, які потребують першочергового вирішення і цьогоріч усі зусилля будуть акцентовані на розвиток економіки області, залучення інвестицій, що дасть можливість покращити соціальні умови проживання населення. Окрім того, більш активними темпами відбуватиметься будівництво соціального житла у кожному районі області».

За словами директора департаменту фінансів Київської обласної державної адміністрації Лариси Карамущки, фінансовий ресурс обласного бюджету на 2014 рік сформовано з урахуванням вимог Бюджетного кодексу України, основних положень проекту Основних напрямів бюджетної політики, Програмою економічних реформ на 201-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.

Незважаючи на непрості фінансово-економічні умови, у бюджеті Київщини передбачено продовження політики підвищення соціальних стандартів та збільшення заробітної плати. Так, більшістю голосів депутати Київської обласної ради проголосували та ухвалили обласний бюджет за доходами у загальній сумі 3 млрд. 816,8 млн. грн., у тому числі – загальний фонд – 3 млрд. 558,1 млн. грн., спеціальний – 285,6 млн. грн.

У загальній сумі доходів дотації з державного бюджету становлять – 483,6 млн. грн., субвенції з державного бюджету – 2 млрд. 301,9 млн. грн. Видатки по основних галузях (освіта, охорона здоров’я, соціальний захист та соціальне забезпечення, культура і мистецтво, фізична культура і спорт, шляхову господарство) затверджені у загальній сумі 3 млрд. 817,8 млн. грн., у тому числі загальний фонд – 3 млрд. 558,6 млн. грн., спеціальний – 258,1 млн. грн.

Зокрема, у видатках на охорону здоров’я (774,0 млн. грн.) враховано цільові кошти на виплату надбавок за обсяг та якість виконаної роботи медичним працівникам, що надають первинну медичну допомогу, а у видатках на освіту – (382,2 млн. грн.) вперше передбачено кошти на розширення мережі дошкільних навчальних закладів, модернізацію спортивних майданчиків загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів та на забезпечення харчуванням (сніданками) учнів 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.

Закладене в бюджеті Київщини на поточний рік збільшення видатків на охорону здоров’я обумовлене реформуванням галузі, а також значним збільшенням фінансового нормативу бюджетної забезпеченості на одного жителя. У складі видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення (147,0 млн. грн.) передбачено кошти на пільгове медичне обслуговування та оздоровлення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (21,4 млн. грн.). З обласного бюджету заплановано утримання 10 будинків-інтернатів для літніх людей та інвалідів системи соціального захисту, будинку-інтернату для малолітніх інвалідів, контактного центру, обласного молодіжного центру тощо.

На проведення робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг передбачені видатки у сумі 151,6 млн. грн., з яких субвенція з державного бюджету становить 126,6 млн. грн.

Крім того, в обласному бюджеті на 2014 рік передбачені видатки на надання пільгового кредиту індивідуальним сільським забудовникам на заходи Київської обласної програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» у сумі 3,1 млн. грн. Передбачено видатки для підтримки малого і середнього підприємництва та на виконання заходів Програми залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату в Київській області на 2013-2015 роки. На виконання заходів програм, затверджених Київської обласною радою в обласному бюджеті на 2014 рік передбачено видатки у загальній сумі 114,3 млн. грн.

Як зазначив голова Київської обласної ради Олександр Качний, що сьогодні, ухваливши бюджет на 2014 рік, ми можемо в повному обсязі фінансувати всі галузі, виділяти кошти на ті об’єкти, будівництво яких ми розпочали в минулих роках, зокрема, на об’єкти соціального спрямування. Депутати обласної ради прийняли дотацію вирівнювання, відповідно до якої практично всі міста і райони Київщини отримають кошти, щоб «закрити» всі проблемні питання.

Також у бюджеті закладено фінансування всіх захищених статей видатків загального фонду: оплата праці бюджетних установ; нарахування на заробітну плату; придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів; забезпечення продуктами харчування; оплата комунальних послуг та енергоносіїв; поточні трансферти населенню та місцевим бюджетам; підготовка кадрів вищими навчальними закладами І-IV рівнів акредитації; забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення для індивідуального користування. Крім того, народні депутати, які отримали з бюджету по 5 мільйонів гривень на округи, спрямують ці кошти на об’єкти, які враховані в програмі соціально-економічного розвитку області на 2015 рік.

Джерело: eveningkiev.com