На столичному Євромайдані з’явився “Народний госпіталь”

29 Січня 2014 16:01
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

На Євромайдані зусиллями та підтримкою тисяч людей з’явилася справжня лікарня “Народний госпіталь”.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів Роман Зінченко, передає Українська правда.

Тепер народна лікарня має все, що необхідно для надання першої допомоги. Зокрема, дефібрилятори та операційні безтіньові лампи, електрокардіографи та пульсоксиметри, киснева станція та апарат штучної вентиляції легенів, каталки для пацієнтів та штативи для крапельниць, стерилізатор та стерилізаційні розчини, балістичні окуляри та бронежилети (ви мабуть пам’ятаєте історію про те, як гумовими кулями розстрілювали медичні хрести на накидках), інфрачервоні обігрівачі UFO та бахіли, більше сотні найменувань медичних препаратів, засоби гігієни і ще багато іншого.

Поява цієї лікарні – ще один приклад неймовірної самоорганізації українців і волонтери зараз кажуть, що “немає точки відліку “все почалося”. Просто кілька активістів Євромайдану випадково зустрілись в аптеці.

“У середу, коли почалася стрілянина і жертви на Грушевського ми домовилися з моїми 3 друзями відкрити твіттер і яндекс гаманець для збору грошей на ліки на Майдан, зробили перші пару публікацій на Facebook”, – пригадує одна з активісток Дарія Крікунова.

“І відразу не чекаючи поїхали в аптеку щоб закуповувати за списком з Фейсбук медикаменти. Поки ми стояли і виносили ящиками аптеку, в чергу за нами став Роман Зінченко. Ми розговорилися, обмінялися телефонами – це був перший чоловік з нашої тепер уже тісної компанії”, – каже Даша.

По суті проект спільними зусиллями запустили крім Дарії ще Роман Зінченко, Олександра Дубічева та Антоніна Юрченко.

“Для мене особисто все почалося 1 грудня, коли я попросила у своїх російських друзів грошей на двадцятилітровий електрочайник для майдану. Сьогодні, 29 січня, я почала формувати повний звіт за останній час, і виявила, що мені особисто слали гроші більше 2000 людей з 14 країн світу”, – пригадує Олександра Дубічева, одна з активістів “Народного госпіталю”.

Роман Зінченко підсумовує, що “якщо наша громада виявилася готовою заснувати з нуля медичну установу, профінансувати її спільнокоштом та забезпечити на рівні вищому за більшість районних лікарень (і лікарі кажуть, що скоро вийде на рівень обласної) – то може, ми вже готові до перезаснування республіки”