“Гаряча точка України” – вулиця Грушевського 120 років тому перша побачила елетричний трамвай.

23 Січня 2014 09:47

Теперішня вулиця Михайла Грушевського виникла вздовж давнього Іванівського шляху, відомого від часів Київської Русі. Найдавніша частина вулиці, між Кріпосним провулком і Арсенальною площею, почала забудовуватися з середини XVIII століття.

vul Grushevskogo

Через 100 років – з середини ХІХ століття – вулиця Михайла Грушевського разом з нинішніми Володимирським узвозом і вулицею Петра Сагайдачного складала єдину Олександрівську вулицю.

Після Олександрівської ця вулиця змінювала назву на Революційну (досить влучно, як на сьогодні), Кірова, Д́октор-Тодт-штрасе. Сучасну назву отримала на честь українського історика і політичного діяча Михайла Грушевського у 1991 році.

Першу у Російській імперії лінію трамваю було прокладено по вулиці Олександрівській у 1894 року. Тут курсували маршрути № 3 та № 7.

past.kiev.ua

past.kiev.ua

Згодом — у 1920–40-і роки — тут проходили маршрути № 3 та № 18 (на відтинку від Кріпосного провулку до Арсенальної площі). З 1950-х років було відкрито маршрут № 20 (сполучав Контрактову площу із Києво-Печерською лаврою), що було закрито 1960 року. Тоді ж рейки трамвайної колії було демонтовано.

Сьогодні вулиця Михайла Грушевського у столиці стала “гарячою точкою” України.

www.wz.lviv.u

www.wz.lviv.u

Підготувала Аліна Астахова. користуючись матеріалами Вікіпедії та “Киев – мой любимый…”