Найстаріше дерево Києва має понад 700 років

14 Січня 2014 17:33
www.geolocation.ws

www.geolocation.ws

Липа Феодосія Печерського, що  росте біля Дальніх печер Києво-Печерської лаври, має вже понад 700 років. Її обхват сягає 6,50, а висота 18 метрів.

За легендою її посадив засновник Києво-Печерської лаври, один з носіїв православ’я в Україні, монах Феодосій Печерський. Липа дотепер не має статусу заповідного дерева.

Трохи молодшою за неї є липа Петра Могили, що росте на Андріївському узвозі. Це дерево має близько 600 років. В обхваті вона 5,00, а у висоту – 10 м.

mesta.kiev.ua

mesta.kiev.ua

За легендою липу посадив Петро Могила. Це дерево отримало статус заповідного ще у 1972 р. Рослина обгороджена і має охоронний знак.

Сьогодні дерево страждає від туристів, які нав’язуючи ламають її гілля, нав’язуючи на них стрічки з матерії і паперу.

У Ботанічному саду імені Фоміна росте пальма. Вона хоч втричі молодша від лип, і не така вже знаменита, а все ж заслуговує на увагу, принаймні, тим, що цвіте якраз на Новий рік.

Дерево оселилося у Києві ще у 1839 році. Втім, радувати відвідувачів квітами почала лише через століття – після реконструкції теплиці.

Лівістона південна, така наукова назва рослини, не лише найстаріша, а й найвища пальма у Європі. Нині її ріст уповільнився і сягає 30-метрової позначки.

eco-turizm.net

eco-turizm.net

Квітувати ж пальма Лівістона починає разом з своїми австралійськими родичами у січні.

Підготувала Аліна Астахова, користуючись матеріалами сайтів “Полісся” та телекомпанії “Київ”.