Народне Віче завершилося. На Майдані вирішили просити Євросуд прискорити справу Тимошенко, а США – ввести санкції проти Захарченка і Ко

12 Січня 2014 16:45

maidanНародне віче на майдані Незалежності в Києві підтримало ініціативу про звернення до Європейського суду з прав людини з проханням прискорити розгляд справи «Тимошенко проти України».

Учасники акції підтримали це звернення скандуванням «Юлі – волю!», інформує сайт партії «Батьківщина», головою якої залишається ув’язнена колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Питання на голосування поставив голова політради «Батьківщина» та парламентської фракції цієї політичної сили Арсеній Яценюк.

«Прошу Майдан звернутись до Європейського суду з прав людини, щоб ця судова інстанція в найкоротші терміни за прискореною процедурою розглянула ганебну сфальшовану справу проти Юлії Тимошенко і винесла законне справедливе європейське рішення – звільнити Юлію Тимошенко», – наголосив Яценюк.

Також Майдан закликав США ввести санкції проти Захарченка і Ко. Учасники Народного віче проголосували за те, щоб звернутися до США і ЄС з проханням запровадити санкції щодо міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та інших представників української влади.

Перед цим голосуванням лідер фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк наголосив, що 15 січня в США відбудеться засідання комітету з міжнародних справ сенату США, і на цьому засіданні “слухатиметься виключно питання про Україну”. “США готові надати всебічну підтримку українському народу, який мирно бореться за свої права”, – наголосив Яценюк.
Він запропонував відправити до США колишнього міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка, який «виступить від Майдану, від українського народу”. За його словами, він має сказати про те в США, що “повинен бути в списку на санкції Заходу міністр внутрішніх справ України Захарченко і вся їхня банда, що давала команду бити людей”. Після цього було проведено на Майдані голосування, під час якого учасники Народного віче підтримали висловлені пропозиції.
Щодо своєї роботи у парламенті, то опозиція в особі Яценюка визначила для себе чотири завдання.

А саме, опозиція у ВР поставить вимогу створити парламентські слідчу комісію “з розслідування звірств проти громадян” з боку міліції. “Беркут”, “Сокіл”, “Грифон”.

Другим завданням, є ліквідація цих підрозділів на законодавчому рівні.

Третім завданням є вимога опозиціонерів у парламенті скоротити видатки на державний апарат у бюджеті 2014 року на 20 млрд грн. Особливо видатки на СБУ, прокуратуру та міліцію, додав Яценюк.

І остання вимога опозиціонерів стосується, за словами Яценюка, Президента Януковича: «опозиціонери вимагають у Президента, щоб він забезпечив неухильне виконання закону про звільнення від відповідальності учасників Майдану». “Якщо через 10 днів Президент не виконає цю вимогу, то вся опозиція піде до нього в кабінет, щоб прочитати йому текст цього закону”, – сказав Яценюк.

Джерело: УНІАН, Радіо Свобода