Настала ситуація, коли Конституція повинна захистити громадян України від влади – Томенко

19 Січня 2014 11:11

tomenko 3

“Ці закони ухвалювались з порушенням чинного законодавства і підписувались з порушенням законів, а тому очевидно, що і в межах України, і за кордоном їх треба оскаржувати”, заявив народний депутат України Микола Томенко, коментуючи підписання Президентом так званих «поліцейських» законів, які створюють ситуацію, коли ледь не другий українець підпадає під невиконання тих чи інших норм цих «поліцейських» законів.

«Нам варто було би зробити короткі виписки з Конституції України, що чітко гарантує права і свободи громадян, і саме вона повинна бути нашим захистом від цих законів, що прямо порушують права та свободи громадян, виписані в Конституції. Тепер настає ситуація, коли Конституція повинна захистити громадян України від влади», – зазначив Микола Томенко.

«Натомість ми мусимо не допустити прецедентів закриття Інтернет-видань чи інших ЗМІ, арештів громадських активістів чи заборони проведення громадських заходів. Треба не лише захищатися, але й атакувати. Оскільки, нові норми Закону “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян” розширено тлумачать термін «екстремізм», то під їхню дію підпадають дуже багатьох прихильників нинішньої влади», – зауважив народний депутат.

Так, нещодавно в десятках Інтернет-видань було поширене відео, де один із лідерів Партії регіонів та автор скандального законопроекту Володимир Олійник виступає на мітингу і 9 разів проголошує гасло про Віктора Януковича «Зека – геть!». «Незважаючи на те, що він це говорив у 2004 році, але це актуалізовано численними публікаціями у ЗМІ тепер. Очевидно, що за новим законом щодо цього може бути відкрита кримінальна справа, що підпадає під низку статей нового закону і, як кажуть фахівці, тягне на 3 роки позбавлення волі», – зазначив політик .

«Подібна ситуація стосується і багатьох священиків однієї дружньої до В. Януковича конфесії, які на сьогодні почали випускати друковану продукцію, за якою в церкву не можна заходити представникам «недружніх» православних конфесій, не кажучи вже про замовлення ними служби. Однозначно, мова йде про порушення прав на релігійній основі. Крім того, маса чиновників, починаючи з міністра освіти і закінчуючи харківськими можновладцями, відкрито висловлюються про свою антипатію до галичан чи Галичини. Їхні висловлювання прямо підпадають під «екстремістську» незаконну діяльність, – зазначив Микола Томенко.

Тому, на його думку, потрібно не чекати, а буквально закидати суди такими поданнями, щоб довести до абсурду ці «поліцейські» закони, які повинні «бити» по прихильникам нинішньої влади, а не по суспільству, яке вимушене захищати свої права.

Також, на думку Миколи Томенка, прийняття цих законів змушує опозицію змінити стратегічні вимоги, бо зрозуміло, що після їх ухвалення вже навіть не смішно виглядають вимоги перед Януковичем щодо підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

«Очевидно, що гасло «Україна – це Європа» буде реалізовувати наступний Президент. А сьогодні треба активізуватися для реалізації гасла «Україна без Януковича та його команди», гасел щодо дострокових президентських та парламентських виборів та зміни влади. Саме під ці лозунги треба планувати роботу в регіонах, готувати членів виборчих комісій, спостерігачів та забезпечувати можливість формування нової парламентської більшості, яка би прийняла рішення про дострокові президентські вибори. А після того треба буде провести і дострокові парламентські вибори, але вже за новим законом та за відкритими партійними списками», – вважає Микола Томенко.