Пам’ятник Богдану Хмельницькому у Києві мав бути досить радикальним…

8 Січня 2014 11:28

Зі зведенням Софійського собору площа перед ним стала громадським центром міста. Тут же у грудні 1648 року кияни зустрічали козацькі полки на чолі з Богданом Хмельницьким, які вступили до Києва після перемоги над польсько-шляхетським військом.  Саме тому на Софіївській площі і вирішили поставити пам’ятник Богдану Хмельницькому, що сьогодні є візитівкою Києва.642-813

ua.korrespondent.net

ua.korrespondent.net

Встановили його у 1888 році на добровільні пожертвування. Лівою рукою Богдан стримує гарячого коня, правою з гетьманською булавою вказує на північ, у бік Москви. Однак це зовсім не через те, що буцімто, час об‘єднуватися с Московією, а тому, що перед скульптором поставили важливе завдання:  хвіст коня Хмельницького не повинен був вказувати на Софію, на Михайлівський собор чи на Присутственні місця. Тому скульптуру так і встановили.

interesniy-kiev.livejournal.com

interesniy-kiev.livejournal.com

 

Ще один цікавий факт. Перший проект пам’ятника Богдану Хмельницькому, створеного відомим скульптором Михайлом Микешиним, був досить радикальним. Кінь гетьмана зіштовхував зі скелі польського шляхтича, єврея – орендаря і єзуїта. А перед скелею селяни слухали пісню сліпого кобзаря. На п’єдесталі, де стояв пам’ятник, було зображено битву під Збаражем, Переяславську Раду й сцену в’їзду козацького війська на чолі з Хмельницьким у Київ. B Hmelnicki

У такому вигляді проект не прийняли. Його було вирішено переробити, зокрема, через представників повалених народів, а також через кобзаря, який владі нагадував Тараса Шевченка.
EX200 exam
Підготувала Аліна Астахова, користуючись “Київ: погляд через століття”, ст. 64; Київ, “Мистецтво”, 1988 р., а також “Киев – мой любимій город”.