Сьогодні День Соборності. “Живі ланцюги” у Києві

22 Січня 2014 07:39
zakarpat-rada.gov.ua

zakarpat-rada.gov.ua

День Собо́рності відзначається ва Україні щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначався з 1999 року.

У цей день також прийнято згадувати іншу подію, що відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. – прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

З 30 грудня 2011 року  День соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено «День Соборності та Свободи України».

Святкування першої річниці злуки у Києві.

Проголошення злуки було призначено на 22 січня 1919 року, тобто першу річницю проголошення четвертого універсалу про повну незалежність України. День видався погідний та гарний, з легким морозом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9:00 годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння.

Головні торжества проголошення злуки проходили на Софійській площі. При вході з вулиці Володимирської на Софійську площу було зведено тріумфальну арку, прикрашену старовинними гербами. Рівно о 12:00 годині розпочалася урочиста церемонія проголошення Акта злуки.

На масовому вічі посол Західноукраїнської Народної Республіки Л. Цегельський передав грамоту Національної Ради «Про об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною» голові Директорії Володимиру Винниченку.
Член Директорії Федір Швець урочисто зачитав Універсал Директорії:
«…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу.»
Після урочистого проголошення злуки на Софійській площі відбувся молебень, а потім — військовий парад під керівництвом полковника Івана Чмоли. Приймав парад полковник Євген Коновалець.

Єдиним державним гербом став тризуб замість раніше затвердженого для ЗУНР золотого лева на голубому полотні.

Живий ланцюг

21 січня 1990 р. від 1 до 3 мільйонів людей, узявшись за руки, створили на дорогах і шосе безперервний ланцюг від Києва до Львова, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України.

У 2008 — 2011 роках у Києві такі «живі ланцюги» утворювали на мосту Патона. Таким чином символічно об’єднували правий та лівий береги Дніпра. Основним організатором цієї акції виступало Братство козацького бойового звичаю «Спас».

Найбільшого розмаху акція досягла 2011 року, коли у столиці на міст Патона прийшло понад 1000 учасників. Також «живі ланцюги” цього дня були утворені у понад 20 містах України.

Нагадаємо, сьогодні 22 січня 2014 року на мосту Патона до Дня Соборності громадські активісти запрошують киян об’єднати два береги Дніпра “живим” ланцюгом.

Організатори заходу закликають учасників приходити о 8.00 на міст Патона із державною символікою. Особливістю цьогорічної акції буде з’єднання 30-метрового українського прапора.

Організатором заходу є Братство козацького бойового звичаю “Спас”, а цьогорічними партнерами Автомайдан, Євромайдан, Демократичний Альянс, СКР, Креативний простір ЄвроМайдану та Інформаційна агенція культурних індустрій ПРО.

Джерело: Вікіпедія