У Голосієво відкривається виставка з нагоди 75-річчя автора Гімну України

24 Січня 2014 16:29
blog.i.ua

blog.i.ua

27 січня виповнюється 175 років від дня народження автора Гімну України Павла Чубинського. З нагоди цієї ювілейної дати в бібліотеці ім. П.М.Стельмаха ЦБС Голосіївського району представлена виставка-ювілей “Будь славен, невмирущий Батько Гімну, Тарасів побратим – Павло Чубинський”.

Завидна доля випала написаним у вже далекому 1862 році Павлом Чубинським віршованим рядкам “Ще не вмерла України ні слава, ні воля”. Без малого півтора сторіччя жили ці слова у серцях українців, щоб, врешті-решт, стати офіційним Гімном нашої незалежної держави. От лише чи багато з нас знають, ким був насправді для України Павло Чубинський? Він любив нашу землю, мріяв про можливість працювати задля України. Заради неї поклав свою душу й тіло. Його життєвий приклад ненастанної працьовитості й відданої боротьби на ниві національного поступу мусить надихати нас на розбудову своєї держави, про яку Чубинський лише мріяв, і свято плекати її культурні скарби.

Павло Чубинський, відомий український етнограф, фольклорист, поет, громадський діяч, народився 27 січня 1839 року на Київщині.

Вірш “Ще не вмерла Україна” Павло Чубинський написав восени 1862 року. Текст Чубинський написав у Києві на Великій Васильківській у домі купця Лазарєва. Тепер на тому місці будинок № 106. Спершу пісню співали на сербський мотив, потім на музику Лисенка. Цікаво, що спочатку авторство приписували Тарасу Шевченку. Також побутувала думка, що це не авторський твір, а народний. У 1863 році вірш було опубліковано в львівському журналі “Мета”, № 4. Скоро вірш помітив отець Михайло Вербицький – релігійний діяч і відомий композитор тих часів. Саме він поклав вірша Чубинського на музику. В межах царської Росії твір вперше був надрукований у 1908 році. Як державний гімн почав використовуватись у 1917 році.

Нагадаємо, що відповідно до ухваленої Верховною Радою Постанови, автором якої є народний депутат Микола Томенко, 175-річчя з дня народження Павла Чубинського відзначатиметься на державному рівні.

Джерело: eveningkiev.com