У Києві показують модернові українські шедеври

15 Січня 2014 14:33
uaculture.com

uaculture.com

До 9 лютого в Національному художньому музеї триває виставка “Українська лінія модерну”, яка об’єднала роботи з музеїв України та приватних збірок.

Мета виставкового проекту якомога повніше показати шляхи та особливості розвитку національного мистецтва кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Тут показано полотна не лише з колеції художнього музею, а й українські шедеври епохи модерну з художніх музеїв Харкова, Сум, Лебедина, Дніпропетровська, Полтави, музеїв Києва – Національного музею російського мистецтва, Національного музею народного декоративного мистецтва, Національного музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків, Музею історії Києва, а також живописні твори та ужиткові речі з приватних збірок Львова та Києва.

Період панування стилю модерн не був тривалим – він вкладався у межі кінця 1880-х та 1910-х років, – але цього виявилось достатньо, щоб стати Великим стилем епохи. Появі модерну в Європі передували стильовий хаос та еклектика. Тож на початку 1890-х років художники намагалися звільнитись від озирань у минуле і наполегливо шукали абсолютно новий стиль. Вони віднайшли його у природних лініях, схожих на стебла рослин, локони, пір’їни та хвилі.

Музей знаходиться по вулиці Грушевського, 6.

 

Джерело: Газета.ua