Сьогодні День пам’яті героїв Крут

29 Січня 2014 09:24

voinu_krut

Скошеним квітом падають без зітхань останні герої на ту землю, якій клялись в останню хвилину добути свободу, віддати душу й тіло. Воїни Крут.

Понад тисяча людей зібралися сьогодні на Аскольдовій могилі в Києві, аби вшанувати пам’ять Героїв Крут.

Про це повідомили у прес-службі ВО «Батьківщина».

Пам’ять загиблих вшанували і народні депутати, члени трьох опозиційних фракцій.

Відбувся молебень за загиблими у трагедії під Крутами.

Довідка УНІАН. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під однойменним селищем за 130 км на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.

На початку 2012 року на місці дерев’яного хреста на Аскольдовій могилі було встановлено пам’ятник: виготовлений із каменя козацький хрест, у центрі якого висічений тризуб, під яким цитата з Євангелія – «Найбільша любов – життя покласти за друзів».