У Києві знаходиться найглибша у світі станція метро

24 Січня 2014 10:12

Це станція Київського метрополітену – “Арсенальна”.

Розташована на Святошинсько-Броварській лінії між станціями «Хрещатик» і «Дніпро». Відкрита 6 листопада 1960 року у складі першої черги будівництва. Arsenalna

Цікавий факт, відкриття майже третини станцій Київського метрополітену було приурочене до 6-7 листопада (початку Великої Жовтневої соціалістичної революції, що тепер відзначається, як День звільнення Києва від німців).

Також багато киян вважали, що оскільки станцію побудували у 1960-ому році, у безпосередній близькості від будівлі парламенту, то у тунелях біля “Арсенальної” є таємні сховища для політичної верхівки. Метрополітенівці цю інформацію заперечують.

Наразі станція вважається найглибшою у світі. Вона споруджена на глибині 105,5 метрів.  Глибина станції вплинула на її конструкцію. Товсті пілони розкриті для проходу пасажирів лише у двох місцях по платформі. Майже весь центральний зал займають службові приміщення, що не дуже зручно для пасажирів, проте дозволило зменшити вартість побудови станції.

Станція глибокого закладення, «англійського типу» — з коротким середнім залом — єдина такого типу в Києві.

produced.in.ua

produced.in.ua

Неподалік станції — Парк Вічної Слави з меморіальним комплексом, Києво-Печерська лавра, Маріїнський палац, Верховна Рада та Кабінет міністрів України.

Підготувала Аліна Астахова, користуючись сайтом Історії Києва та Вікіпедією.