У Київ привезли унікальні старовинні ікони

17 Січня 2014 13:47
lvivmarket.net

lvivmarket.net

У Національному заповіднику «Софія Київська» (вул.. Володимирська, 24), у Будинку митрополита, вперше проходить виставка «Шедеври давньоруського мистецтва.

Ікони XV-XVII століть» з колекції московського Музею імені Андрія Рубльова. До березня можна побачити 30 унікальних експонатів, яких раніше в Україні не демонструвалися.

В експозиції виставлено рідкісна ікона «Преподобний Симеон Стовпник, зі сценами житія», «Преображення Господнє», «Воскресіння Лазаря» і позолочені ікони пророків Даниїла та Авакума. Як стверджують організатори виставки, ці безцінні ікони, а деякі з них чудотворні. Виставка працює з 10:00 до 18:00, у середу з 10:00 до 17:00 (вихідний четвер). Вартість квитка: для дорослих – 13 грн, для дітей – 8 грн.

«Хрещення Господнє». Ікона вважається одним із найстаріших експонатів. Вона унікальна тим, що її ліва і центральна частина написані в XV столітті, а права в XVI столітті. На іконі зображено хрещення Ісуса, поруч з яким Іоанн Предтеча і три архангела, дорисованных на століття пізніше. Відомо, що ікона зберігалася в одній з церков Псковської області. Написана маслом на дошці.

Богоматір Смоленська. Позолочена ікона XVI століття. Привезена з Нікольського собору г. Калязина Тверській області. Її ще називають «Богоматір Одигітрія Смоленська» (з грецької, – дороговказниця). На іконі зображено Богоматір, що тримає в лівій руці немовляти, який правою рукою благословляє людей і вказує шлях до порятунку, а в лівій тримає сувій зі святим писанням. Ікона є чудотворною, до неї дуже часто приходять віруючі з проханням захистити і направити на шлях істинний.

Спас у силах. На іконі з Ростова зображений Ісус Христос сидить на трон. Спаситель оточений ромбовидними фігурами. В руках тримає відкрите Євангеліє. По кутах ікони зображені символи чотирьох євангелістів – Марка, Матвія Луки та Іоанна – орел, вол, лев, ангел. Позолочена ікона написана на початку XVI століття і привезена зі Спасо-Влахернского монастиря Московської області.

Параскева П’ятниця. Одна з найбільш шанованих ікон святих у новгородців XVI століття. Незважаючи на те, що на ній зовсім немає позолоти, вона й донині дуже популярна серед віруючих у всьому світі. Вважається чудотворною. Параскева допомагає людям в усьому. В руках свята тримає хрест, який свідчить про мученицької смерті, оскільки вона була страчена за те, що відкрито проповідувала християнство.

Георгій Побідоносець. Ікона написана на початку XVII століття в Тверській області. По центру зображений святий, а навколо нього 14 клейм, в яких розказана вся його життя. У кожному з малюнків зображені найбільш яскравих епізоди: явище Христа святого Георгія в темниці, мука святого палаючими свічками, бичування воловьими жилами і навіть його поховання.

Царські врата. Експонат XVII століття є центральною частиною іконостасу. У нижній його частині традиційно зображені чотири євангелісти, які пишуть свої тексти. В даному випадку в повний зріст зображені Лука, Матвій, Іван і Марк. На верхній частині Царських Врат зображена сцена благовіщення архангел Гавриїл і Діва Марія.