У січні 2014 року автору державного гімну України – 175!

29 Січня 2014 10:40

Павло Платонович Чубинський — український етнолог, фольклорист, поет, громадський діяч.

www.ukrlit.vn.ua

www.ukrlit.vn.ua

Народився 27 січня 1839 р. на хуторі Чубинський Полтавської губернії у небагатій дворянській сім’ї. Ще змалку Павло захоплювався географією, мріяв про далекі подорожі. Після закінчення другої Київської гімназії вступив на юридичний факультет Петербурзького університету. Там познайомився з видатними географами Миколою Пржевальським та Миколою Миклухо-Маклаєм.

У студентські роки брав участь у діяльності петербурзької української громади. Був автором журналу «Основа», де познайомився з Тарасом Шевченком, Миколою Костомаровим. Після мітингу проти розправи над учасниками варшавської маніфестації Чубинського виключили з університету.

1861 року захищає в Петербурзі дисертацію «Нариси народних юридичних звичаїв і понять з цивільного права Малоросії» й одержує вчений ступінь кандидата правознавства.

www.golos.com.ua

www.golos.com.ua

Помер 17 січня 1884 році. Похований у Борисполі на Книшовому кладовищі.

Історія створення гімну

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли на одній з вечірок у Павла Чубинського сербські студенти, які навчалися у Київському університеті, співали патріотичну пісню, де згадувався цар Душан і в приспіві були слова «срце бије и крв лије за своју слободу» (або «срб се бије и крв лије за своју слободу…»).
Чубинському пісня дуже сподобалася, і він раптом подався в іншу кімнату, а через півгодини вийшов звідти з готовим текстом пісні «Ще не вмерла Україна».

Поширювався вірш дуже швидко. 20 жовтня того ж року шеф жандармів князь Долгоруков дав розпорядження вислати Чубинського «за шкідливий вплив на розум простолюду» («за вредное влияние на умы простолюдинов») на проживання в Архангельську губернію.

Вперше вірш Павла Чубинського, що став гімном України, опублікували у львівському журналі «Мета» у 1863 році. Отримавши поширення на Західній Україні, вірш не пройшов повз увагу релігійних діячів того часу. Отець Михайло (Вербицький), знаний композитор свого часу, захоплений віршем Павла Чубинського написав музику до нього. З нотами вірш вперше опублікували у 1865 році, а як державний гімн вперше використали у 1917-му.

У 1917–1920 рр. «Ще не вмерла Україна», як єдиний державний гімн законодавче не був затверджений, використовувалися й інші гімни.

1939-го року «Ще не вмерла Україна» затверджений гімном Карпатської України.

www.vmireinteresnogo.com

www.vmireinteresnogo.com

15 січня 1992 року а Верховна рада України  ухвалила «Музичну редакцію» державного гімну України.

6 березня 2003 року «законом про Гімн України»  було затверджено слова гімну.

 Вшанування Павла Чубинського в Україні

У 1963 р. до 100-річчя українського гімну «Ще не вмерла Україна» було видано серію марок, наліпок, франкотипів, поштових листівок із зображенням авторів гімну Павла Чубинського і Михайла Вербицького, роботи митця Миколи Бідняка.

У 1994 р. в селі Чубинське засновано ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Хутір Чубинського».

У 2001 р. в Борисполі було встановлено пам’ятник.

14 січня 2009 року Національний банк України увів в обіг ювілейну монету «Павло Чубинський».

У листопаді 2013 року Верховна Рада прийняла постанову «Про відзначення 175-річчя з дня народження Павла Чубинського» за авторства Миколи Томенка, Сергія Міщенка та Марії Матіос.

Джерело: Рідний Київ