Українці вживають катастрофічно багато солі – МОЗ

16 Січня 2014 17:06
svit24.net

svit24.net

Серед невідкладних завдань, які нині вирішуються на державному рівні, є обмеження споживання харчових продуктів, що містять велику кількість солі, цукру, насичених жирів, шляхом впровадження відповідного плану дій. Про це сьогодні в ході прес-конференції розповіла, начальник Управління громадського здоров’я МОЗ України Алла Григоренко, передає кореспондент УНН.

А.Григоренко розповіла, що на сьогодні МОЗ спільно з ВООЗ напрацював проект Національного плану дій щодо здорового харчування населення, який є складовою загальнодержавної програми “Здоров’я-2020”.

“У 2013 році нами затверджені документи, що стосуються харчування населення. Для будь-якого рівня лікарів, педагогів, широкого кола споживачів вперше були затверджені методичні рекомендації з питань здорового харчування. В цьому документі мова іде про обмеження вживання солі, транжирів, про повноцінне вживання продуктів, які мають найменш складну технологічну обробку, про вживання продуктів, які мають біологічну цінність – молочні та м’ясні продукти, фрукти, овочі та ін.”, – пояснила А.Григоренко.

За даними МОЗ, кожен українець щодоби вживає 10-15 грамів солі. “Це катастрофічні цифри. ВООЗ рекомендує не більше 5 грамів. Ми ставимо собі завдання поступово зменшити вживання солі”, – зазначила представник МОЗ.

Розповідаючи про методи, якими МОЗ збирається зменшувати споживання солі, А.Григоренко сказала: “Заборонами це питання не вирішиться. Ми не маємо права щось забороняти, але у нас є право і обов’язок доносити до суспільства в цілому і громадян принципи раціонального харчування”.

Раніше УНН повідомляв, що Україна та Росія – це країни з найнижчим споживанням йодованої солі в країнах Центральної та Східної Європи, а також СНД.

Джерело: unn.com.ua