В Україні у зв’язку зі вступом в силу в січні закону про органічну продукцію молочні підприємства не можуть випускати йогурт і кефір з префіксом “біо-“, тепер це прерогатива підприємств, що виготовляють органічну продукцію, повідомляє УНН з посиланням на видання “Комерсант-Україна”.
Вчора в Союзі молочних підприємств України повідомили, що 23 січня звернулися в Міністерство аграрної політики і продовольства з проханням ініціювати внесення доповнень у проект постанови уряду “Порядок та вимоги до маркування органічної продукції”. Мова йде про те, щоб маркування молочної продукції з пробіотиками (біокефірів та біойогуртів) відповідало ГОСТу “Про виробництво молока і кисломолочних продуктів”, а не закону “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини”, який набрав чинності 9 січня.
Президент Союзу молочних підприємств україни Лідія Карпенко каже, що представників об’єднання спантеличив один з пунктів цього закону, який забороняє маркувати всю продукцію префіксом “біо”. Саме ця приставка в назві продукту свідчить про те, що молочні біопродукти містять пробіотики – живі мікроорганізми, які дозволяють відновлювати природні захисні властивості мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
“Біопродукти не відносяться до органічних, тому в постанові Кабінету міністрів необхідно роз’яснити, що вони повинні маркуватися згідно з правилами, встановленими для цього виду продуктів. В іншому випадку, якщо підприємство, яке спеціалізується на виготовленні біойогуртів і білкефірів, прийде інспектор з Антимонопольного комітету, то у компанії можуть виникнути проблеми. Тоді реалізацію цих продуктів з таким маркуванням просто заборонять”, – вважає Карпенко.
Експерти зазначають, що у молочній галузі біопродуктами прийнято вважати додатково збагачені молочні продукти, а не органічні продукти. Тому, в ситуації, коли приставку “біо-” ставлять в основу позиціонування продукту, такий продукт, звичайно, буде нести великі втрати для виробника.