Біда України в тому, що її влада одночасно живе в Європі, прагне до Росії і хоче керувати, як в Білорусі

7 Лютого 2014 14:43

tomenko6У дискусії стосовно геополітичного вибору України, цінностей та принципів правління в державі, що особливо загострилася під час акцій протесту, з’являється все більше інформації про те, що абсолютна більшість членів Партії регіонів зберігають кошти в європейських банках, їхні діти навчаються в європейських чи американських вишах, родини відпочивають та лікуються в Європі. Більше того – багато дітей чи членів родин мають ще й подвійне громадянство у європейських країнах.

«Найбільш показовою в цьому сенсі є сім’я М. Азарова, який весь період перебування на посаді Прем’єр-міністра був лобістом Росії, але після звільнення поїхав до Відня, оскільки там і бізнес, і майно, і гроші родини», – зауважив М. Томенко.

У той же час, за його словами, реальна політика полягає в тому, що команда В. Януковича орієнтується на Росію та вважає, що в геополітичному сенсі Україна має бути складовою або євразійської політики, або світоглядної доктрини «Русского мира».

Натомість система управління багатьом представникам команди Януковича подобається, як в Білорусі – щоб був один керівник (умовно, новітній «цар»), який би формував систему влади до села і повністю контролював би ситуацію в Україні.

«Саме цей конфлікт – по суті, потрійне протиріччя, – на моє глибоке переконання, і лежить в основі акцій протесту в Україні», – зазначив Микола Томенко.

На його думку, вихід з ситуації такий: щось треба привести до одного знаменника – або побудувати систему управління і цінностей в європейському контексті і сформувати владу, яка би відповідала цим цінностям, або інша альтернатива – і тоді Україна опиняється серед найгірших зразків моделей країн пострадянського простору. Але за умови, що Європейський Союз і Сполучені Штати повинні прийняти рішення щодо жорстких санкцій та «деєвропеїзації» бізнесу капіталу і родин нинішніх українських посадовців, вважає політик.

«Третього шляху немає. Або повна ізоляція влади від Заходу і Європи, або приведення у відповідність до європейських стандартів системи управління та цінностей в Україні», – підсумував Микола Томенко.

Джерело: Рідний Київ