Білі світлові кола навколо Сонця чи Місяця – збережеться тиха ясна погода

26 Лютого 2014 07:24

ptaha

У народі 26 лютого говорили: “Лютий додає до весни охоти, але взувай ще добрі чоботи” або ж “Білі світлові кола навколо сонця чи місяця – збережеться тиха ясна погода”.

За церковним календарем 26 лютого вшановують преподобного Мартиніана, преподобних Зою і Фотинію (Світлану), преподобного Євлогія та преподобного Стефана – у чернецтві Симеона.

Іменинниками 26 лютого є Світлана, Зоя, Стефан, Семен, Артем, Ганна, Мартиніяна, Фоми, Зої.

26 лютого народились:

1886 – Георгій Нарбут, визначний український художник-графік. Автор відомої ілюстрації до «Енеїди», графічної серії «Українська абетка», ескізів українських грошових знаків, цінних паперів, поштових марок, військових мундирів Української армії, нової української геральдики.
«Цю романтичну любов до українського минулого було ясно помітно і у Георгія Івановича: нею віяло і від усієї його лагідної постаті в українськім жупані, підперезанім слуцьким поясом, і від його творів, як, наприклад, прекрасний «Еней», як проекти форми одежі для урядовців, оздоби книжок і т. ін.» (Данило Щербаківський);

1892 — Петро Барановський, радянський архітектор-реставратор, археолог, який ще 1966 року публічно виступив із вимогою відбудови Михайлівського  Золотоверхого собору в Києві;

1911 — народився Олег Богомолець – професор медицини, директор Інституту експериментальної біології і патології і Інституту фізіології (нині об’єднані в єдиний Інститут фізіології імені Богомольця) (1946-1953).

1933 — Любомир Гузар, колишній Митрополит УГКЦ, кардинал.

Джерело: Рідний Київ