Чим холодніший останній тиждень лютого, тим тепліший березень

24 Лютого 2014 09:08

Leleki

У народі 24 лютого, у день Обретіння ( повернення) голови Іоанна Хрестителя, колись вірили, що чоловіки повертаються до жінок, а птахи – з Вирію. Спостерігаючи за погодою, говорили: “Чим холодніший останній тиждень лютого, тим тепліший березень”.

У дохристиянські часи наші предки відзначали цього дня свято тотемного птаха українців – Лелеки і молилися про прихід весни.

За церковним календарем 24 лютого вшановують мученика Власія, благовірного князя Всеволода, преподобного Дмитрія, правовірну Феодору та великомученика Феодора Тирона.

А ще 24 лютого вшановували Власа, (християнський замінник дохристиянського Велеса), покровителя свійських тварин. Вважалося, що цього дня він пильно наглядає за тваринами, а тому люди замовляли у церкві молитви, святили воду та скроплювали нею тварин. На Херсонщині день Власа ще називався “Бабським праздником”. Молодиці цього дня йшли до шинку і “замочували корови, щоб були лагідними”, а повернувшись додому били чоловіків, “аби вони теж були лагідними до своїх дружин”. Після Власа зазвичай наступав піст, а отже закінчувався весільний сезон. З цього приводу казали: “Оляся на заміж не ласься”. Цього року Великий піст почнеться за 11 днів – 7 березня.

Іменинниками 24 лютого є Власій, Всеволод, Дмитро, Федора, Захар.

Події 24 лютого:

у 1941 році у Києві відбувся урочистий вечір присвячений 70-річчю з дня народження Лесі Українки, на якому були присутні сестри поетеси – Олена та Ірина Косачі.

 

Джерело: Рідний Київ