Горобцi сидять з розпущеним пiр’ям – на дощ

11 Лютого 2014 07:23

gorobci

У народі 11 лютого вшановували Лаврентія і підмічали: “Горобцi сидять з розпущеним пiр’ям – на дощ”.

За церковним календарем 11 лютого вшановують святителя Лаврентія – затворника Печерського, мучеників Романа, Іакова, Філофея та інших. Також поминають усіх померлих, що постраждали від гонінь за віру Христову.

Іменинниками 11 лютого є Лаврентій, Гнат, Роман, Яків, Лука, Мокій, Юліан

Події 11 лютого:

11 лютого 1865 (29 січня за ст. ст.) — у Києві народився Василь Стефанович Кульженко – культурний діяч, книговидавець, педагог. Професор естетики, історії і техніки книгодрукування. Син видавця Стефана Кульженка.

11 лютого 1906 — у Києві народився Михайло Володимирович Марголін – конструктор стрілецької зброї.

11 лютого (29 січня) 1918 (понеділок) – у Києві відновили роботу театрів і кінематографів.

1963 — у Києві розпочалася конференція з питань культури української мови. Її учасники звернулися до найвищих органів державної влади з вимогою надати українській мові статус державної.

11 лютого 1978 – протягом майже двох місяців український оперний співак народний артист СРСР Анатолій Солов’яненко брав участь у спектаклях нью-йоркської “Метрополітен-Опера”. Це перше запрошення українського радянського вокаліста. Виступ київського співака отримав широкий резонанс серед публіки і критиків. Він успішно дебютував з арією італійського співака в опері “Кавалер троянд” Р.Штрауса, у ролі Турідду в “Сільській честі” П.Масканьї.

Джерело: Рідний Київ