Люди на Євромайдані борються не за працевлаштування Петра Порошенка чи Сергія Тігіпка – Томенко

3 Лютого 2014 18:02
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Народний депутат Микола Томенко прокоментував журналістам після Погоджувальної ради появу інформації про можливість звільнення Володимира Рибака з посади Голови Верховної Ради та обрання на неї Сергія Тігіпка або Петра Порошенка.

«Останніми днями складається враження, що група опозиційних політиків більше сконцентрована на визначенні для себе вигідніших посад, аніж на виконанні вимог людей, які стоять на Майдані. Причому, дехто з них готовий обійняти будь-яку високу посаду, – зауважив Микола Томенко. – У мене є стратегічне прохання до моїх колег по опозиції: накласти мораторій на тему працевлаштування політиків на посади Голови Верховної Ради, Кабінету Міністрів та інші чільні посади в українській державі. Натомість – сконцентруватися на вирішенні тих завдань, яких від нас вимагають люди».

«Можливо, під час виступів зі сцени не чутно вимог людей, але моє спілкування з простими людьми на Майдані свідчать про те, що серед пріоритетів учасників протесту точно немає першочергової теми працевлаштування політиків», – зазначив М. Томенко.

Він наголосив, що перша і головна вимога людей на Майдані – це звільнення всіх тих, хто сьогодні знаходиться під слідством чи в СІЗО, а також покарання винних за вбивства та побиття учасників акцій протесту.

«Друга вимога – це зміна системи управління в Україні через зміну Конституції та інших законів, що дозволило би зупинити авторитарні та тоталітарні тенденції в Україні. Третя – забезпечення принципів проведення якнайшвидших демократичних президентських, а згодом і парламентських виборів в Україні», – зазначив народний депутат.

На його переконання, до розуміння того, як будуть вирішуватись ці питання, розмови про посади виглядають не лише неправильними, а й цинічними по відношенню до людей, які сьогодні знаходяться на Майдані.

Крім того, Микола Томенко поінформував, що, згідно з Регламентом Верховної Ради України, процедура відкликання Голови ВР чітко прописана у статті 76. Так, ініціювати процедуру відкликання Голови Верховної Ради можна, зібравши підписи не менш ніж третини народних депутатів від конституційного складу.

«Про існування такого документу я не знаю. Натомість на сьогодні за ініціативою позафракційних депутатів відбувається збір підписів щодо відкликання з посади першого заступника Голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка», – поінформував Микола Томенко.