Мистецький Арсенал представить 50 художніх творів з колекції Національного музею Тараса Шевченка

5 Лютого 2014 16:21
voltv.com.ua

voltv.com.ua

21 лютого у Мистецькому Арсеналі відбудеться відкриття мистецького проекту ШЕВЧЕНКО/MANIA/. Експозиція проекту представить понад 50 художніх творів українського генія з колекції Національного музею Тараса Шевченка. Вишукані акварелі та філігранні офорти 1830 – 1850-х років пов’язані з основними етапами життєвого шляху майстра: серед енциклопедичних і водночас маловідомих творів унікальною є серія рисунків, створена Тарасом Шевченком під час Аральської, Каратауської експедицій та у Новопетровському укріпленні, яка досі не була представлена широкій публіці.

В рамках мистецького проекту широкому загалові вперше буде презентовано легендарну «Захалявну книжечку», оригінали унікальних рукописів Тараса Шевченка та альбоми його етнографічних замальовок 1840-х рр., а також прижиттєві видання Кобзаря з фондів Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка Національної академії наук України. Проект ШЕВЧЕНКО/MANIA/ дарує відвідувачам Мистецького Арсеналу виняткову можливість побачити рядки, які пам’ятаємо ще зі шкільних років, написані рукою майстра, документальні фото, артефакти, пов’язані з його життям та творчістю – нагоду поглянути на Тараса Шевченка зблизька, як на митця і поета, поза підручниковими міфологемами та нашарованими інтерпретаціями.

У масштабній відео-інсталяції «Наш Шевченко» відомого режисера Сергія Проскурні з кожного екрану до нас промовляють школярі, студенти, поети, вчителі, митці, аптекарі, спортсмени, пожежники, перукарі, журналісти, люди різних соціальних та вікових середовищ. 365 відео-сюжетів демонструють, що Шевченко – актуальний, сучасний є у кожному з нас, і в кожного він свій.

Впродовж роботи проекту ШЕВЧЕНКО/MANIA/ відвідувачів Мистецького Арсеналу чекає насичена програма подій – освітня, дискусійна платформа, зустрічі з поетами, письменниками, а також інтерактивна інноваційна платформа.

Кульмінацією проекту стане Відкрита ніч «Доба Шевченка» – ніч кіно, музики, поезії, яка відбудеться з 09 на 10 березня. У програмі відкритої ночі – зустрічі з письменниками, філософами, мистецтвознавцями, виступи українських музичних гуртів, а також довгоочікувана прем’єра фільму Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. ІDентифікація».

Традиційно, впродовж роботи виставки у Мистецькому Арсеналі працюватиме інноваційний освітній проект АРСЕНАЛ ІДЕЙ.

Джерело: eveningkiev.com