На 8 березня українці відпочиватимуть три дні

10 Лютого 2014 16:30
my-zhitomir.tv

my-zhitomir.tv

Цього року на свято 8-го березня українці відпочиватимуть три дні поспіль, передає УНН.

Оскільки Міжнародний жіночий день цього року припадає на суботу, то його святкування переноситься на найближчий робочий день, тобто понеділок 10 березня. Таким чином українці матимуть три вихідних поспіль, із суботи до понеділка включно.

Як відомо, згідно закону України, святковий день, який припадає на вихідний (суботу чи неділю), автоматично переноситься на наступний робочий день в календарі, тобто понеділок.

Довідка УНН: Міжнародний жіночий день (англ. International Women’s Day) — свято жіноцтва, що відзначається 8 березня. Започатковане як пролетарське феміністське свято Міжнародний день жінок-робітниць. Вперше святкувався 1909 року в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки.
Протягом ХХ століття відзначався в СРСР та країнах соцтабору як державне свято. 1977 року, за радянської ініціативи, отримав статус міжнародного дня за рішенням Організацією Об’єднаних Націй. Повна назва: Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Став символом фемінізму й антисексизму.
З кінця 20 — на початку 21 століття залишається державним святом у ряді пострадянських та соціалістичних країн: Азербайджані, Анголі, Білорусі, Буркіна-Фасо, В’єтнамі, Грузії, Північній Кореї, Казахстані, Камбоджі, Киргизстані, Комуністичному Китаї, Республіці Конго, Лаосі, Македонії, Молдові, Монголії, Непалі, Таджикистані, Туркменістані, Росії, Уганді, Україні.
В деяких країнах відмічається подібно до західноєвропейських свят — Дня матері й Дня Валентина. Окремі діячі православної церкви і деяких інших релігійних спільнот світу не визнають свято 8 березня з огляду на його політичне походження.

Джерело: unn.com.ua