На Мелетія гарна сонячна погода – передвісник морозів та метелиць

25 Лютого 2014 07:01

sinica

Календарна весна завітає до нас вже за три дні і у цей час у дохристиянські часи починалися пташині свята, які продовжувалися протягом кількох тижнів, аж до свята весняної Землі – Матері, що відзначалося 9 березня.

У цей час давні українці молилися про швидкий приліт птахів з вирію, які приность на своїх крилах тепло південних країн.

А християни від 25 лютого, дня вшанування Мелетія та Алексія, і протягом трьох наступних днів виставляли на вранішній мороз зерно, що призначалося для посіву. Бо вірили, що підморожене, воно дає кращий врожай. На мороз виносили також льон і пряжу, щоб мати чисті і рівні нитки.

За церковним календарем 25 лютого вшановують Іверську ікону Божої Матері, святителя Мелетія, святителя Олексія, преподобну Марію та святителя Антонія.

Іменинниками 25 лютого є Олексій, Марія, Євген, Антон, Мелетій.

25 лютого народились:

1871 (13 лютого за ст. ст.) — Лариса Косач-Квітка (Леся Українка), українська поетеса;

1887 — Лесь Курбас, український актор, режисер, реформатор українського театру;

1905 — Павло Вірський, український хореограф, балетмейстер, організатор Національного ансамблю танцю України.

Події 25 лютого у Києві:

1873 — створено Південно-Західне відділення Російського географічного товариства.

1918 — Мала Рада ухвалила закони про введення в Українській Народній Республіці нового (григоріанського) календаря і середньоєвропейського часу.

1923  – відкрита перша у місті ощадна каса.

1925  – у театрі “Березіль” відбулася прем’єра вистави “За двома зайцями” по М. Старицькому (режисер – В. Василько, художник – В. Шкляїв).

1957 — Засновано Державне видавництво дитячої літератури УРСР (тепер Веселка).

1987 – у Київському державному академічному театрі ім. Лесі Українки відбувся ювілейний вечір з нагоди 100-річчя від дня народження видатного українського режисера, актора, теоретика театру, драматурга і публіциста Леся Курбаса. На фасаді будинку № 17 по вулиці Свердлова у Києві, де виступав заснований Лесем Курбасом Молодий театр, встановлено меморіальну дошку.

Джерело: Рідний Київ