Ой ти, лютий, не лютуй і на весну брів не хмур

17 Лютого 2014 07:34

golub

У народі 17 лютого колись згадували Миколу – холодного і стверджували, що вже починається весільний період у тварин.

Хоча воно й не дивно, адже до календарної весни вже залишилося 12 днів, а світловий день у порівнянні з 22 грудня, днем зимового сонцестояння, вже збільшився аж на 2 години.

За церковним календарем 17 лютого вшановують благовірного великого князя Георгія Всеволодовича Владимирського, преподобного Кирила Новоєзерського, священомученика Аврамія – єпископа Арвільського, преподобного Миколая сповідника – ігумена Студійського.

Іменинниками 17 лютого є Микита, Кирило, Георгій, Сидір, Аврам, Йосип.

Цей день в історії Києва – 17 лютого:

1970 – у Києві помер український поет-пісняр Андрій Малишко.

1977 – айкращою спортсменкою європейського гандболу визнано київську спартаківку З.Турчину. До десятки найсильніших увійшли також представники столиці України Т.Макарець, Н.Шестюк-Тимошкіна і М.Іщенко.

1990 – першим в історії Римського клубу його почесним членом від України став всесвітньовідомий учений і громадський діяч, президент Академії наук УРСР академік Борис Патон.
Рада Римського клубу – найавторитетніша у світі міжнародна організація, що займається глобальними проблемами розвитку людства, одностайно вирішила присвоїти академіку Б.Патону цей найвищий у системі клубу титул, як акт міжнародного визнання його заслуг у підвищенні економічної, екологічної і соціальної ефективності науково-технічного прогресу, в розвитку конструктивного співробітництва, у поширенні інтернаціональних гуманітарних ідей.

1990 – біля Жовтневого палацу культури було закладено Плиту пам’яті з написом “Жертвам сталінського терору”.

17 лютого святкують:
Міжнародний День спонтанного прояву доброти

Джерело: Рідний Київ