136 років тому у Києві народився автор “Чорного квадрату”

23 Лютого 2014 20:52

23 лютого 1878 році у Києві  у сім’ї Северина та Людвіки Малевичів народився Казимир. Casimir_Malevich_photo

Перша зустріч майбутнього художника з живописом сталася ще в ранньому дитинстві, коли маленький Казимир разом з батьком прибув до Києва. У вітрині одного з магазинів він побачив незвичайну картину з зображенням молодої дівчини, що чистить картоплю. На п’ятнадцятиріччя в подарунок від матері Казимир отримав ящик з повним набором фарб. З того самого моменту він ніколи не розлучався з пензлем. Коли Малевичу виповнилося сімнадцять, він вступив до малювальної школи в Києві. Закінчивши її в 1904 році, він поїхав до Москви, щоб продовжити навчання там.

Популярність Казимиру Малевичу приніс його знаменитий “Чорний квадрат”. За цю картину художника-авангардиста вважають родоначальником супрематизму – нового напрямку в живописі. -

Живучи в Росії, Казимир Малевич неодноразово подумував про повернення до Києва. Постійні нападки громадськості, цькування його як «містика і формаліста», а потім погромна стаття в «Ленінградській правді». Все це призвело до того, що Малевича зняли з посади директора, яку він займав в Інституті Досліджень Культури Сучасного Мистецтва. Сам же інститут взагалі закрили.

Рятуватися від переслідувань Малевич відправився до Києва, де в період з 1928 по 1930 рр. працював професором у Київському художньому інституті. Однак і тут влада ставилася до його діяльності досить підозріло. Так виставка Малевича, що діяла в Києві в лютому-травні 1930 року, піддалася жорсткій критиці.

Kazimir

Початок репресій проти інтелігенції змусили Малевича знову повернутись у Ленінград. Там його заарештували.

Наприкінці свого життя художник знаходився в ізоляції від суспільства. Помер Малевич в 1935 році у Ленінграді в злиднях, після важкої хвороби. Похований під Москвою.

 За матеріалами Вікіпедії

Джерело: Рідний Київ