У галереї АВС-арт відкривається виставка київського художника

24 Лютого 2014 18:54
www.avsart.com.ua

www.avsart.com.ua

З 25 лютого по 15 березня триватиме виставка київського художника Олексія Малиха «Нізвідки. Ніде. Нікуди» у галереї АВС-арт ( вул. Воздвиженьска, 10-б).

Олексій Малих шукає натхнення у прадавніх символах-знаках, спільних для древніх культур різних народів і збережених у буремному часі та зафіксованих на стінах печер, пірамід, в орнаментах кераміки, вишивки, ткацтва, вирізьблених на дерев’яних сволоках хат, виспіваних в обрядовому епосі. Попри безперечний вплив автентики, художник створює власну знаково-образну систему, свій персональний код, своєрідну мову, яка народжується миттєво, інтуїтивно, з підсвідомості. Рух руки, спонтанний експресивний жест випереджує думку, а дотики пензля з фарбою відображають на площині полотна чи дерева природні кольори землі, що звучать по-новому крізь призму емоційного бачення митця, закоханого в архаїку.

У серії «Нізвідки. Ніде. Нікуди» немає прив’язки до певної місцевості, повернення до того, що вже відбулося, чіткого усвідомлення «тут і зараз». І немає сфокусованого уявлення про майбутнє.

Тільки відчуття – легкий подих-замилування миттю без часу і простору, кольоровий сплеск – надреальна справжність неба, заштрихованого чи то сіткою чорних гілок, чи спогадів, чи примарних видінь. І тільки фарба, що ллється й рухається природно, нескеровано-спонтанно, несучи з собою аромат смарагдових трав на світанку, кришталеву свіжість синіх гірських вітрів, криваве полум’я вечірніх заграв.

Польща, Таврія, Бессарабія, Карпати, Андалусія – лише милозвучний словесний ряд, не більше. Ні географічних подробиць, ані обрисів знайомих краєвидів – тільки відчуття легкого польоту над нізвідки-ніде-нікуди…

Про автора

Народився 1956 р. в Берліні.

1981 р. закінчив Московський державний педагогічний інститут, художньо-графічний факультет. Із 1995 р. – член НСХУ. З 1996 р. – співкуратор проекту «Весняний вітер». Куратор масштабного групового проекту «Дихання Землі» (2011, Київ).

У творчій біографії Олексія Малих – понад 50 персональних виставок, участь у численних проектах, ленд-арт-фестивалях, пленерах більш ніж у 20 країнах.

Живе та працює в Києві.

Джерело: eveningkiev.com