У київському музеї показують “спогади” легендарного Параджанова

18 Лютого 2014 18:04
kpravda.com

kpravda.com

До 16 березня в Музеї Сновидінь можна побачити виставку-колаж “Сергій Параджанов – сновидіння ХХІ століття”.

В цьому році легендраному режисерові виповнилося б 90 років. І ця виставка, яка органічно вплелася в простір музею, своєрідне віддзеркалення міфів, рефлексій і спогадів про режисера Сергія Параджанова.

“Створити містерію. Створити пластику. Придумати її і замучити людей своїм артистизмом. Мені здавалося це і є режисура” – розмірковував Сергій Параджанов. У 1959 році він зняв свій перший ігровий фільм “Перший хлопець”. Але справжня слава прийшла до нього з “Тінями забутих предків” 1964-го. З любовної історії Марії та Івана, він зробив таку живу і повну містичних квітів кинопоэму, що за два роки прокату фільму в СРСР, на Заході він отримав 28 фестивальних призів.

Арт-об’єкти, фотографії, постери фільмів, артефакти минулої епохи, ретроспектива фільмів – “целулоїдних сновидінь”, колажі створюють особливу атмосферу. На виставці представлені роботи, друзів і художників, натхнених творчістю Параджанова – Юрія Мечитова, Винисио Рохаса, Алли Жмайло та інших. А також роботи сина режисера – Сурена Параджанова.

“Сергій Параджанов подарував мені ідею про те, що долю людини, в більшій мірі, вершить не його біографія, а фантазія про самому собі”, – каже Вікторія Данелян, куратор виставки і засновник Музею Сновидінь.

Виставка в музеї працює – у четвер і п’ятницю (17:00 – 19:30) та на вихідних (13:00 – 17:00). Вартість вхідного квитка – 50 гривень для дорослих і 30 гривень для дітей. Музей Сновидінь знаходиться по вулиці Чигоріна, 55.

Джерело: eveningkiev.com