У районах проводять заходи з профілактики сказу

18 Лютого 2014 12:16
hertza.oda.cv.ua

hertza.oda.cv.ua

Щорічно в Україні реєструються випадки захворюваності людей на сказ. В усіх смертних випадках від сказу, зареєстрованих в Україні, постраждалі від укусів тварин звертались у медичні заклади лише в день прояву клінічних ознак хвороби. При своєчасному зверненні постраждалого до лікувального закладу проводиться щеплення антирабічною вакциною, що попереджує захворювання і врятовує життя.

Тому звертатися за медичною допомогою потрібно відразу після контакту (укусу чи ослинення) з підозрілою твариною, бо при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.

Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому 1–3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування проблематичним.

Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:

1. уникати контактів з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;

2. якщо покусала або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою (бажано з милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду. Особливо уважно слід оглядати дітей після прогулянки чи контакту з твариною;

3. якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення та серотерапії, що проводяться за затвердженою схемою;

4. своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам.

Джерело: eveningkiev.com